Äänikirjapalveluiden tarjoukset uusille asiakkaille ovat huonontuneet

Kesällä 2023 Suomessa tuntui olevan melkoinen kilpailu Suomessa tunnetuimpien äänikirjapalveluiden, eli BookBeatin, Elisa Kirjan, Nextoryn ja Storytellin (kaikki näistä palveluista tarjoavat myös e-kirjoja luettavaksi) kesken siitä, mikä niistä onnistuisi houkuttelemaan eniten uusia asiakkaita palveluunsa. Keskeisenä välineenä tuossa kilpailussa näyttivät olevan ilmaiset kokeilut. Oli tyypillistä, että 60 päivän ilmaista kokeilua tarjottiin innokkaasti. Nyt vuonna 2024 tätä kirjoittaessani tilanne näyttäisi olevan täysin toinen: yksikään mainituista äänikirjapalveluista ei kerro kaikille uusille asiakkaille tarjolla olevasta 60 päivän ilmaisesta kokeiluista, vaan sen sijaan Storytel yrittää saada asiakkaita mielellään heti maksaviksi sellaisiksi tai sitten antamaan heille enintään 7 päivän ilmaisen kokeilun, Elisa Kirjalla on tarjolla 14 päivän ilmainen kokeilu, Nextory ja BookBeat sen sijaan tarjoavat ainakin vielä nyt 30 päivän ilmaista kokeilua uusille asiakkaille.

Mitä tapahtui?

Kaikki mainitut äänikirjoja ja e-kirjoja tarjoavat palvelut ovat kaupallisia palveluita, joten voi olettaa, että syy muutokseen liittyy rahaan. Mahdollisesti kahdesta toisiinsa liittyvästä näkökulmasta: Toisaalta, palveluissa on saatettu tulla siihen tulokseen, että pitkät kokeilujaksot vähentävät mahdollisuutta siihen, että uudesta palvelun rekisteröityvästä henkilöstä tulisi jossain vaiheessa maksava asiakas. Toisaalta taasen, äänikirjapalvelut saattavat edelliseen kohtaan liittyen kokea, että niiden pitää parantaa jo lyhyen aikavälin kannattavuutta eikä keskittyä vain siihen, mitä kaukana tulevaisuudessa odottavat tulot voisivat olla.

Storytel on pörssilistattuna Ruotsissa ja sen osakkeen markkina-arvo on tullut vuoden 2020 huipusta alas yli 75%. Tuollainen lasku saattaa saada yrityksen hyvinkin pohtimaan sitä, miten sijoittajat vakuutetaan yrityksen potentiaalista tehdä rahaa jo lähitulevaisuudessa. Voi olla, että muilla äänikirjapalveluilla on sama tilanne.

Lisäpaineita mainituille äänikirjapalveluille voi aiheuttaa se, että Spotify on laajentanut äänikirjoihin ja saattaa yrittää kasvaa sillä saralla vielä huomattavasti isommaksi peluriksi – kuinka moni Spotifyin maksavista asiakkaista tilaa jatkossa Spotifyin lisäksi äänikirjoihin keskittynyttä palvelua, jos Spotifyista löytyy vähintäänkin musiikkia, äänikirjoja ja podcasteja?

Ei vielä tiliä BookBeatillä? Hyödynnä BookBeatin ilmainen kokeilu.

Sivun aiheeseen liittyvää: