Alisa Pankki tekee yrityskaupan – Keskittyy jatkossa entistä enemmän yritysasiakkaisiin

Huomioiden kyseisen yrityksen verrattain pienen koon Alisa Pankki on tähän asti tarjonnut varsin kattavasti rahoituspalveluita ja muita pankkipalveluita. Tarjolla on ollut esimerkiksi lainoja yksityishenkilöille, virtuaalinen luottokortti, lainoja yrityksille ja määräaikaistalletuksia. Nyt Alisa Pankki on tekemässä osakevaihdolla toteuttavan yrityskaupan, jonka jälkeen se tulee keskittymään entistä enemmän pienten ja keskisuurten yritysten palvelemiseen.

Alisa Pankin on määrä yhdistyä laskurahoitukseen keskittyvän PURO Financen kanssa ennen kesäkuuta 2024 pidettävän Alisa Pankin ylimääräisen yhtiökokouksen jälkeen. Alisa Pankin nykyisistä osakkeenomistajista osake-enemmistö edustava määrä on sitoutunut äänestämään yhdistymisten puolesta, joten yhdistyminen vaikuttaa erittäin todennäköiseltä. Tarkoitus on, että yrityskaupan myötä Alisa Pankin osakkeenomistajat saavat 60% syntyvän yrityksen osakkeista ja PURO Financen osakkeenomistajat 40%.

PK-yrityksille digitaalisesti rahoituspalveluita tarjoavia toimijoita on jo Suomessa markkinoille joitakin, esimerkiksi Qred ja CapitalBox, mutta Alisa Pankin tiedotteen perusteella uudistuneen Alisa Pankin on tarkoitus tarjota PK-yrityksille laajempaa valikoimaa pankkipalveluita kuin vain rahoitusta. Oletettavasti tosin rahoitus tulee ainakin alkuvaiheessa olemaan keskittymisalue. Uudistunut Alisa Pankki tavoittelee vuosina 2024–2026 25 prosentin vuosittaista kasvua sen yritysluottokantaan.

Julkisesti saatavilla olleiden tietojen perusteella PURO Financen liikevaihto oli 12/2022 päättyneellä tilikaudella noin 4,6 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos noin 217 tuhatta euroa. PURO Financen isoin osakkeenomistaja on tähän asti ollut Accountor Finago OY (”Accountor”). Ennen Alisa Pankin ja PURO Financen yhdistymistä PURO Financessa toteutetaan kuitenkin osakekauppa, jossa Accountor myy osakkeensa Kempinvest Oy:lle.

Kempinvestin hallituksen puheenjohtaja Antti Kemppi on myös Kemppi Group Oy:n toimitusjohtaja. Kempinvest ja Kemppi Group yhdessä omistavat yli 62% viime vuosina voimakkaasti kasvaneesta Kempowerista.

Sen lisäksi, että Accountor on ollut PURO Financen suurin osakkeenomistaja, niin on se ollut myös sen asiakas. Accountor toimii myös nimellä Procountor ja sen kautta PURO Financen laskurahoitusta on tarjottu nimellä Kassaturva. Accountorin on tarkoitus jatkaa uudistuneen Alisa Pankin / PURO Financen asiakkaana ja Alisa Pankin julkistaminen tietojen perusteella asiakkuutta on myös tarkoitus laajentaa.

Alisa Pankki on listattu OMXH-pörssissä (”Helsingin pörssi”). Tätä uutista kirjoitettaessa Alisa Pankin osakekurssi oli yrityskauppaa koskeneen tiedotteen julkistamisen jälkeen noussut yli 20% ja sen markkina-arvo oli noin 16 miljoonaa euroa. Yksittäisen osakkeen hinnan suhteen Alisa Pankin osakkeet ovat niin sanottuja senttiosakkeita.

Lisää Alisa Pankkiin liittyvää luettavaa:

Lähteitä: Alisa Pankki, Finder, Vainu & KL.