Dropshipping kokemuksia – Dropshipping & Suomi

Dropshipping tarkoittaa käytännössä sitä, että olet vain välikäsi siinä, että verkkokaupassasi tehty tilaus menee tuotteen valmistajalla ja/tai toimittajalle. Dropshipping voi olla voitollista, jos tuotetta kohden lasketut kustannukset sinulle ovat pienemmät kuin minkä hinnan saat tuotteesta, kun joku ostaa sen kaupastasi. Omista kustannuksistasi isoin pitäisi olla se hinta, jonka maksat valmistajalle/toimittajalle tuotteesta ja sen postituksesta. Kuulostaa simppeliltä, eikö? Mutta onko dropshipping hyvä bisnesidea? Kerron tällä sivulla hieman dropshipping kokemuksistani ja sekä esimerkiksi yleisesti asiasta droshipping ja Suomi.

Dropshipping kokemuksia

Lähdin liikkeelle dropshippingin kanssa avaamalla tilin Shopify-palveluun. Se on erittäin suosittu verkkokauppa-alusta. Verkkokaupan rakentaminen Shopifyilla oli erittäin helppoa ja itse dropshippingin kanssa alkuun pääseminen onnistui vähintään yhtä helposti asentamalla sitä varten lisäosa. Kun lisäosan oli asentanut, niin pystyi siirtymään tutkimaan dropshippingia varten tarjolla olevia tuotteita. Valitsin myytäväksi joitakin tuotteita, jotka vaikuttivat siltä, että niiden kustannus minulle olisi aika hillitty verrattuna siihen, millä hinnalla voisin saada niitä kaupaksi. Tuotteiden lisääminen omaan verkkokauppaan ja esimerkiksi niiden hinnoittelu oli helppoa.

Koska halusin yrittää alkaa hankkimaan asiakkaita droshipping-verkkokauppaani nopeasti, niin päädyin siirtymään ostetun mainonnan pariin. Olin kuullut hyviä juttuja kohdennetusta FB-markkinoinnista, joten päätin kokeilla sitä luomalla kohdennuksia sellaisiin segmentteihin, joiden ajattelin voivan olla erityisen kiinnostuneita tuotteista. Ostin mainontaa, kokeilin erilaisia mainoksia ja vaihdoin myynnissä olleita tuotteita. Sain jonkin verran kävijöitä kauppaani, mutta yhtäkään myyntiä en saanut aikaiseksi. Epäilen, että se johtui siitä, miten pitkät toimitusajat tuotteilla olisi ollut. Tuo onkin mielestäni yksi isoimmista droshippingin mahdollisista ongelmista.

Siinä vaiheessa, kun itselläni oli mennyt mielestäni vähintäänkin tarpeeksi rahaa dropshipping-tuotteiden mainontaan eikä yhtään myyntiä ollut tullut, niin päädyin siihen johtopäätökseen, että dropshipping ei omassa tapauksessani toimi ainakaan tällä tavalla toteutettuna. Toivottavasti näistä kokemuksistani oli jotain hyötyä sinulle. Mikäli haluat kokeilla dropshippingia itse, niin voi olla kiva tietää, että Shopify tarjoaa ainakin tätä päivittäessäni uusille asiakkaille 3 päivää ilmaista kokeiluaikaa ja 3 ensimmäistä kuukautta minkä tahansa ns. tavallisen tilaustason käyttäjänä hintaan 1€+verot/kuukausi. Avaa Shopify-tili.

Dropshipping tulot – mikä on realistista ja mikä mahdollista?

Se, että itse en saanut tuloja dropshippammaalla ei toki kerro täysin sitä, miten paljon tuloja sitä tekemällä voi saada. Seuraavat tiedot perustuvat esimerkiksi siihen, millaisia tietoja olen nähnyt dropshippingkauppojen myynti-ilmoituksissa.

Todella monet dropshippingkaupat tekevät erittäin vähän, jos ollenkaan tuloja. Ei siis mielestäni kannata lähteä tekemään dropshippingia sillä idealla, että tulee itse tienaamaan paljon tuloja – tuossa tilanteessa voi pettyä ja luovuttaa nopeasti, kun tuloja ei alakaan tulemaan niin sanotusti kunnolla.

Toisaalta on olemassa dropshippingkauppoja, jotka tuottavat niin paljon tuloja, että jos sellainen myydään, niin voi omistaja olettaa perustellusti saavansa yli miljoonaa euroa. Kaikista eniten tuottavien dropshpingkauppojen kanssa tilanne vaikuttaisi olevan tyypillisesti se, että kaupasta ostava asiakas ei todennäköisesti edes tiedä, että kaupassa myydään tuotteita dropshippaamalla eikä siis verkkokauppiaan omasta varastosta. Tuo vaatii käytännössä esimerkiksi sen, että tuotteiden toimitusajat ovat varsin nopeat ja viestintä tavarantoimittajien ja dropshippaamalla tuotteita myyvän kaupan välillä toimii erittäin hyvin.

Dropshipping vinkkejä kokemusteni ja tietojeni perusteella

  • Valitse tuotekategoria, jonka tunnet hyvin.
  • Tutustu hyvin arvosteluihin liittyen dropshipattaviin tuotteisiin, mielellään tilaa yksi tuote itselle ennen päätöstä kyseisten tuotteiden myymisestä ja tutustu tuotteeseen hyvin sekä realistisesti. Suomi on pieni maa, joten jos asiakkaat pettyvät myymiisi tuotteisiin, niin on iso riski, että he eivät osta kaupastasi uudestaan ja tuon myötä hyvän bisneksen pyörittäminen on erittäin vaikeaa.
  • Tunne etukäteen hyvin mahdolliset asiakkaat ja tiedä, miten saavutat heidät kustannustehokkaasti. Lähes ideaalitilanne voi olla se, että sinulle on tiettyyn aihepiirin keskittyvä sometili ja sitten alat markkinoimaan sen kautta dropshipattavia tuotteita ilman, että se häiritsee seuraajia. Someseuraajille dropshipattavia tuotteita myydessä on erityisen tärkeää, että tuotteet ovat laatua ja mielellään järkevästi hinnoiteltuja, koska muuten saatat myös tuhota omaa / tilisi mainetta.
  • Yritä solmia suoria yhteistyökumppanuuksia tavarantoimittajien kanssa sen sijaan, että toimisit jonkin niin sanotun välikäden välityksellä. Tuo voi olla vaikeaa varsinkin alussa, jos ei pysty perustelemaan hyvin tuovansa ison määrään tilauksia, mutta voi helpottua huomattavasti myöhemmin, jos pystyt osoittamaan tavarantoimittajalle hyvää historiatietoa toteutuneista tilauksista.

Dropshipping ja Suomi

Suomessa ei tietääkseni ole dropshipping-tavarantoimittajia, ei siis ainakaan sellaisia, jotka siitä kertoisivat kovaan ääneen. Muualta Euroopasta tavarantoimittajia löytyy – yksi sellainen on esitellyssä tämän sivun seuraavassa osiossa. Eurooppalaisten tavarantoimittajien etu varsinkin kiinalaisiin verrattuna on se, että toimitusajat Suomeen voivat olla lyhyempiä. Toisaalta taas huono puoli on se, että hinnat voivat olla eurooppalaisilla tavarantoimittajilla jo valmiiksi varsin lähellä sitä hintaa, millä tuotteita voi olettaa mahdollisesti myyvänsä asiakkaille. Tuo voi tarkoittaa todella matalia katteita, joka taas puolestaan saattaa johtaa siihen, että dropshippingillä rahan tekeminen on tavallistakin vaikeampaa.

Mahdollisesti pitkien toimitusaikojen ja matalien katteiden lisäksi Suomessa dropshippingiä tehdessä on vielä hyvä huomata Suomen vahva kuluttajansuoja. Se on tietysti kuluttajan näkökulmasta loistava asia, mutta koska dropshippingiä tehdessä tuotteet eivät aina ole välttämättä täysin odotettua laatua, niin saattaa se aiheuttaa isoja haasteita dropshipping-myyjille.

Myy VidaXL:n tuotteita dropshippingin avulla

VidaXL on Suomessakin suosittu verkkokauppa, josta voi ostaa esimerkiksi huonekaluja ja urheilutarvikkeita. Vaikka VidaXL toimii Suomessa ihan .fi-päätteisellä verkkotunnuksella ja sillä on suomenkieliset nettisivut, niin käsittääkseni se ei postita tuotteita Suomesta vaan muualta Euroopasta Suomeen. VidaXL on siinä mielessä harvinainen täällä aktiivisesti toimiva verkkokauppa, että he mahdollistavat ainakin osan heidän valikoimansa myymisen dropshippauksella. Johtuen VidaXL:n tuotteista, voi niiden dropshippaus sopia hyvin esimerkiksi vaikuttajille. Suosittelen kuitenkin huomioimaan hyvin sen, että VidaXL kokemukset ovat olleet melkoisen vaihtelevia – valitse tarkasti mahdolliset myytävät tuotteet. VidaXL:n käyttäminen dropshippingiä varten maksaa 30€/kuukausi. VidaXL:n dropshipping-puoli tunnetaan myös nimellä dropshippingXL. Avaa nyt dropshippingXL-tili.

Mikä lisäosa dropshippingiä varten?

Jotta dropshippingiä pystyy harjoittamaan helposti, niin tarvitsee verkkokauppa-alustan ja dropshipping-lisäosan sille. Mielestäni Shopify on varsin ilmeinen vaihtoehto verkkokauppa-alustaksi. Aikaisemmin puolestaan lisäosaksi ilmeisin ratkaisu oli Shopifyin joitakin vuosia sitten ostama Oberlo. Jostakin syystä Shopify ei kuitenkaan enää tarjoa kyseistä lisäosaa käyttöön. Onneksi kuitenkin lisäosien suhteen on melko hyvin vaihtoehtoja. Oma suositukseni on Spocket. Sen etuna on esimerkiksi se, että sen avulla pitäisi päästä myymään drosphippingin avulla EU:n sisällä ja Yhdysvalloista postitettavia tuotteita.

Printful kokemuksia

On varmaan vähän loputun kysymys, että onko print-on-demand (”tarvepainatus” tai esimerkiksi ”tilatessa tulostus”) osa dropshippingiä vai oma juttunsa. Niin tai näin, Printful on yksi johtavasti toimijoista tuolla alalla. Kokemusteni perusteella Printfulin suhteen hyviä asioita ovat: 1) ilmainen käyttää, 2) helppo päästä alkuun, 3) helppo tehdä tuotteita. Lisäksi toimitusaikojen Suomeen pitäisi olla melko hillittyn pituisia. Heikompi puoli on se, että Printful veloittaa tuotteista melko kovaa hintaa.

Voisin kuvitella, että Printful voi sopia hyvin esimerkiksi bändipaitoja tai urheiluseuran faneille tarkoitettuja t-paitoja varten, mutta sellaisille potentiaalisille ostajille, joilla ei ole tunnesidettä myyjään, niitä voi olla vaikea saada myytyä sellaisella hinnalla, että myyminen olisi bisnesmielessä järkevää.

Yhteenveto ja suositus

Dropshipping voi olla ihan hauskaa ja opettavaista, mutta rahan tekeminen sillä Suomessa ei todennäköisesti ole helppoa. Mikäli kuitenkin olet kiinnostanut verkkokaupan pyörittämisestä, niin voi yksi vaihtoehto olla se, että opettelee ensin dropshippingin kanssa pienellä panostuksella asioita ja sitten, kun tuntuu, että asiat alkavat sujumaan, niin siirtyy tilaamaan tuotteita tukkutilauksella itselle ja myymään sitten itse niitä kuluttajille. Tuo voi ratkaista ainakin kaikki isoimmat dropshippingin ongelmat: toimitusajat voivat olla hillittyjä, katteet voivat olla hyviä ja voit mahdollisesti tarkistaa tuotteiden laadun ennen postittamista. Shopify on mielestäni paras alusta verkkokaupan perustamiseen. Kokeile Shopifyita ilmaiseksi.

Dropshipping suomeksi – dropshippaus?

Dropshipping on perinteisesti suomennettu suoratoimitukseksi. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että suomalaiset käyttävät tätä päivittäessäni keskusteluissa paljon aktiivisemmin termiä dropshippaus kuin suoratoimitus. Kieli muuttuu ja se ottaa vaikutteita muualta, joten voinee sanoa, että myös dropshippaus on nyt suomea. Suoratoimitukseen verrattuna se voi myös olla ainakin sillä tavalla parempi termi, että ne ketkä ovat tutustuneet dropshippingiin englanninkielisen sisällön kautta, todennäköisesti tunnistavat ennemmin termin dropshippaus kuin suoratoimitus vaikkapa jossakin otsikossa.

Onko suomalaista verkkokauppa-alustaa dropshippingia varten?

Omien kokemusteni ja tietojeni perusteella paras suomalainen verkkokauppa-alusta on Finqu, mutta se ei valitettavasti vaikuta sopivan kunnolla dropshippingia varten enkä tiedä suomalaista verkkokauppa-alustaa, joka olisi dropshippinga varten sitä parempi. Jos haluat tehdä muunlaista verkkokauppaa kuin dropshippingia, ja haluat käyttää suomalaista verkkokauppa-alustaa, niin voi Finqu olla hyvä vaihtoehto. Ainakin tätä kirjoittaessani he tarjoavat 14 päivää ilmaista kokeiluaikaa. Kokeile nyt Finqua.

Aiheeseen liittyvää tällä sivustolla, esimerkiksi: