Elon Muskilta hurja arvio Teslan mahdollisesta markkina-arvosta

Elon Musk kirjoitti omistamaansa X-palveluun varsin mielenkiintoisen viestin liittyen hänen näkemykseensä Teslan mahdollisesta tulevasta markkina-arvosta. Elon Muskin viestin voi suomentaa esimerkiksi seuraavasti: ”Pysyn ennustuksessani, että jos Tesla (tämän sivun kirjoittajan kommentti: kontekstin perusteella Tesla yrityksenä) toimii erittäin hyvin seuraavan viiden vuoden aikana, niin Teslan pitkän aikavälin arvo saattaa ylittää Applen ja Aramcon yhteenlasketun arvon.”

Aramco on Saudi-Arabialainen maailman suurin öljy- ja energiayhtiö. Sen markkina-arvo euroiksi muutettuna oli tämän sivun kirjoittamisen aikaan noin 1,944 biljoonaa, Applen markkina-arvo puolestaan oli sivun kirjoittamisen aikaan noin 2,73 biljoonaa euroa. Yhteensä Aramcon ja Applen markkina-arvo oli siis nyt euroissa noin 4,674 biljoonaa euroa. Teslan markkina-arvo tämän sivun kirjoittamiseen aikaan oli puolestaan noin 710,63 miljardia euroa. Noiden mainittujen lukujen suhteen voi halutessaan tulkita niin, että Elon Musk näkee Teslan markkina-arvolla olevan pitkällä aikavälillä potentiaalia yli 6,5 kertaistua nykyisestä. Käytännössä Elon Muskin näkemys voi kuitenkin toteutua myös niin, että Applen ja Aramcon yhteenlaskettu markkina-arvo laskee sen verran paljon, että Teslan markkina-arvo ylittää niiden yhteenlasketun markkina-arvon, vaikka sen oma markkina-arvo ei yli 6,5 kertaistuisi nykyisestä.

Hyvä muistaa/tietää: Yrityksen markkina-arvon muutos voi olla eri kuin yksittäisen osakkeen hinnan muutos. Teslan kohdalla tämä asia liittyy varsinkin mahdolliseen osakesplittiin tulevaisuudessa. Edellisen osakkeiden splitin Tesla toteutti elokuussa 2022. On siis ainakin teoriassa mahdollista, että Teslan markkina-arvo on tulevaisuudessa (esimerkiksi) yli 6,5 kertaa niin iso kuin nyt, mutta yksittäisen osakkeen hinta halvempi kuin nyt.