Hehku kiinteä 12 kk arvioitavana – Vertailuita, onko se hyvä valinta?

Kiinnostus kiinteitä sähkösopimuksia kohtaan vaikuttaa nousseen varsin paljon, kun pörssisähkön hinnassa on ollut isoja vaihteluita. Kiinteässä sähkösopimuksessa on kyse siitä, että kun sopimus solmitaan, niin sovitaan silloin, mihin hintaan sähköä voi ostaa sopimuksen voimassaoloajan. Erittäin tyypillisesti tuo on säädetty niin, että kWh (=kilowattitunti) sähköä maksaa tietyn summan. Joskus voidaan sopia myös sellainen kiinteä sähkösopimus, jossa on etukäteen määritelty, minkä verran sähköstä pitää yhteensä maksaa vaikkapa kuukaudessa, ainakin käytännössä riippumatta siitä, miten paljon sähköä käyttää.

kWh-perusteisen hinnoittelun päälle tulee vielä maksettavaksi kiinteä, normaalisti varsin pieni, kuukausimaksu liittyen siihen, että on voimassaoleva sähkösopimus. Kun tarkastellaan sähköstä aiheutuvia kokonaiskuluja on aina hyvä muistaa se, että itse varsinaisen sähkösopimuksen lisäksi maksettavaa tulee sähkönsiirrosta. Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa, vaan se pitää ottaa siltä yritykseltä, jolla on paikallinen monopoli sitä varten. Kiinteitä sähkösopimuksia on tarjolla joillakin sähköyhtiöillä. Yksi niistä, jolla on tuollaisia, on Hehku, tällä sivulla on käsittelyssä erityisesti sen kiinteä 12 kk sähkösopimus.

Hintavertailu Hehku 12kk – vastaan kilpailijat

Nimi:Hinta:
Hehku Kiinteä 12kk, hanki nyt.10,29c/kWh + 3,50€/kk
KSOY Kiinteä 12kk, hyvä huomata: KSOY ottaa rajatusti uusia asiakkaita10,49c/kWh + 3,49€/kk
Lumme Energia Vuosisähkö 12kk10,55c/kWh + 3,99€/kk
Helen Kiinteähintainen Perussähkö 12kk11,28c/kWh + 5,99€/kk
Kokkolan Energia Ranta 12kk 11,83c/kWh + 3,50€/kk
Oomi Kiinteä 12kk 12,30c/kWh + 4,90€/kk
Vattenfall Ilmasto Mix 12kk13,95c/kWh + 4,98€/kk

Hehku on siis tätä sivua kirjoittaessani 12 kuukauden kiinteiden sähkösopimusten kWh-hinnan suhteen halvempi kuin yksikään siihen vertailtu kilpailija. KSOY tarjoaa aavistuksen pienempää kuukausimaksua, mutta ero on niin pieni, että käytännössä Hehku on erittäin todennäköisesti halvempi vaihtoehto kokonaiskustannusta tarkastellessa. On myös hyvä huomata se, että KSOY ei ainakaan tätä kirjoittaessani hyväksy uusia asiakkaita kuin rajatulta maantieteelliseltä alueelta, nykyisille asiakkaille se voi tehdä uusia sopimuksia muuallekin. Hehku puolestaan tarjoaa sähkösopimuksia koko Suomen alueella myös uusille asiakkaille. Huomioitavaa: Kaikki sähköyhtiöt voivat muuttaa niiden hinnoittelua ja muita ehtoja. Tämän sivun tiedot ovat niitä tietoja, jotka olivat saatavilla sivun kirjoittamisen aikaan.

Hehkun omat kiinteät sähkösopimukset

Sopimus:Hinta:
Hehku Kiinteä 6kk10,99c/kWh + 3,90€/kk
Hehku Kiinteä 12kk, hanki nyt.10,29c/kWh + 3,50€/kk
Hehku Kiinteä 24kk, hanki nyt.9,39c/kWh + 3,50€/kk

12kk sopimuksen lisäksi Hehku siis tarjoaa myös 6kk ja 24kk kiinteitä sähkösopimuksia. Näistä 6kk sopimus on kWh-hinnan ja kuukausimaksun suhteen kalliimpi kuin 12kk ja 24kk -sopimukset. 24kk sopimuksessa kuukausimaksu on sama kuin 12kk-sopimuksessa, mutta kWh-hinta halvempi. Se voi siis matalaa hintaa arvostaville olla parempi valinta kuin 12kk-sopimus, mutta toisaalta sopimuksen aikajänne on pidempi, ja tuo voi aiheuttaa ongelmia silloin, jos olisikin kiinnostusta vaihtaa toiseen sähkösopimukseen.

Pörssisähkösopimukset vaihtoehtona Hehkun 12kk kiinteälle sopimukselle

Pörssisähkön tapauksessa sähköstä maksettavaa kWh-hintaa ei ole lukittu etukäteen, vaan se perustuu ennen kaikkea siihen, mikä sähkön hinta on milloinkin sähköpörssissä. Tuo hinta voi vaihdella voimakkaasti. Lisäksi pörssisähköä käyttäessä tulee lähtökohtaisesti pörssihinnan päälle maksettavaksi valitun sähköyhtiön marginaali sekä kuukausimaksu. Pörssisähkösopimuksia ei lähtökohtaisesti solmita määräajaksi, kuten kiinteitä sähkösopimuksia.

Valinta pörssisähkösopimuksen ja kiinteän sähkösopimuksen välillä liittyy erityisesti kahteen asiaan 1) miten halvaksi kWh-hinta on määritelty kiinteässä sähkösopimuksessa verrattuna siihen, millainen olettaa pörssisähkön hinnan olevan kiinteän sähkösopimuksen voimassaoloaikana – luonnollisesti kustannusten kokonaisarviota tehdessä pitää sitten vielä muistaa pörssisähkön marginaali ja molempien sopimustyyppien kuukausimaksut ja 2) onko itselle ongelma se, että sähkösopimus on solmittu määräajaksi? Pörssisähkösopimusten ja kiinteiden sähkösopimusten mielekkyyttä voi yrittää vertailla, mutta ei voi aukottomasti sanoa, tai ainakaan luvata, että toinen olisi kaikille automaattisesti parempi valinta.

Yhteenveto

Mikäli haluat kiinteän sähkösopimuksen, jonka hinta on halvempi kuin kilpailijoilla, niin on Hehku kiinteä 12kk jopa loistava valinta. Hehkun kiinteä 24kk sopimus voi joissakin tapauksissa olla vielä sitäkin parempi, mutta oma valintani näistä olisi kuitenkin 12kk sopimus. Hanki nyt Hehku 12kk tai halutessasi hanki nyt Hehku 24kk.