HobbyHall osamaksu – Onko se luotettava ja edullinen?

HobbyHall on mielestäni varsin kiva verkkokauppa. Sillä esimerkiksi näyttäisi olevan laaja valikoima tuotteita ja lisäksi sen nettisivusto tuntuisi mukavalta käyttää. HobbyHallin verkkokaupassa on myös tarjolla mahdollisuus valita halutuksi maksutavaksi osamaksu, tuon osamaksun nimi on HobbyHallilla ”Kuukausiraha”. Hyvä kysymys voikin sitten olla se, että onko järkevä idea maksaa HobbyHallilla osamaksulla, jos on muita vaihtoehtoja. Pyrin tällä sivulla vastaamaan tuohon kysymykseen.

Ensimmäinen asia, joka niin sanotusti HobbyHallin osamaksun suhteen voi olla hyvä tiedostaa on se, että HobbyHall ei varsinaisesti tarjoa sitä. Sen sijaan sitä tarjoaa Avarda, joka on TF Bankin rahoituspalvelu. TF Bank on varsin pitkäikäinen Ruotsista lähtöisin oleva rahoituslaitos. LinkedInin perusteella sillä on jopa reilusti yli 50 työntekijää. Mielestäni TF Bankia voi pitää luotettava yrityksenä ja tuon myötä myös HobbyHallilla tarjolla olevaa osamaksua luotettavana. Nuo ovat tietysti hienoja asioita.

Sitten tullaankin siihen vähemmän hienoon asiaan HobbyHallilla tarjottavan osamaksun suhteen. Nimittäin sen korkoon. HobbyHallin ja Avardan kertoman perusteella osamaksun nimellinen vuosikorko voi tätä kirjoittaessani olla enintään 20%. Käsittääkseni se myös on varsin lähellä tuota tätä kirjoittaessani. Sitten vielä todellinen vuosikorko on ainakin tyypillisesti nimellistä vuosikorkoa korkeampi. Todellinen vuosikorko on käytännössä se, jolla on merkitystä euroissa maksettavan koron suhteen.

HobbyHallin tarjoaman esimerkin perusteella osamaksun todellinen vuosikorko voi olla yli 29%. Tuota ei voi pitää halpana, vaikka se toki onkin paljon halvempi kuin esimerkiksi tyypilliset vanhat pikavipit, joiden todellinen vuosikorko saattoi olla helposti yli 100%.

Osamaksun koron korkeutta korostaa vielä se, että HobbyHall toisaalta itse tarjoaa laskulla 30 päivää korotonta maksuaikaa. Tuo on varsin anteliasta huomioiden erityisesti sen, että jotkin harvinaiset erikoiskampanjat huomioimatta, nykyään ei Suomessa tarjota korottomia pikavippejä edes uusille asiakkaille.

Ovatko käytetyn Kuukausirahan lyhennyserät aina saman suuruisia?

HobbyHallin kertoman perusteella on esimerkiksi mahdollista tehdä lähtökohtaista maksuaikataulua isompia lyhennyksiä, jopa vaikkapa maksaa koko avoin Kuukausiraha pois ennen aiottua. Ja vaikka muuten maksaisisikin käytettyä osamaksua pois yhtä suurilla erillä, niin on ilmeisesti mahdollista, että ainakin yksi erä poikkeaa muista.

Yhteenveto & suositus

Mikäli se suinkaan on mahdollista, niin maksaa ostoksesi HobbyHallilla osamaksun sijaan laskulla. Jos joudut ottamaan osamaksun, niin pyri pitämään sen maksuaika mahdollisimman lyhyenä.