Kotisivuohjelmat – Hyvien kotisivujen teko helposti ohjelmalla

Kirjoittaja: Atte S.

Kotisivuohjelma tarkoittaa ainakin omien kokemusteni perusteella nettipohjaista ohjelmaa, jolla kotisivujen teko on jopa paljon helpompaa kuin niin sanotusti tyhjästä aloittaen. Kotisivuohjelmien laatu on mennyt valtavasti eteenpäin ja nykyään sellaisen käyttäminen on aidosti hyvä vaihtoehto omien tai yrityksen kotisivujen tekemiseen. Ohjelmien laaduissa on kuitenkin jopa yllättävän isoja eroja. Suosittelen tällä sivulla mielestäni kolmea parasta kotisivuohjelmaa. Suositukset perustuvat omiin kokemuksiini.

Paras kotisivuohjelma – WordPress

Olen tehnyt esimerkiksi tämän Budjetti.fi-nettisivuston käyttäen WordPressiä, enkä ole katunut valintaani. Tykkään WordPressissä erityisesti siitä, että se on samaan aikaan helppokäyttöinen ja mahdollistaa kattavan nettisivuston muokkaamisen. Noista ensimmäisen plussan suhteen erityisen hyödyllistä voi ainakin joidenkin näkökulmasta olla se, että WordPress on tarjolla hyvällä suomella. Toisen plussan suhteen taas erityisen hyödyllistä voi olla se, että WordPressille on tarjolla paljon lisäosia. Ennen kuin asentaa lisäosan tai jopa useamman sivustolle, niin kannattaa kuitenkin mahdollisesti käyttää harkintaa, sillä kaikki niistä eivät välttämättä ole yhteensopivia oman WordPressin version kanssa.

WordPress on sinänsä ilmainen kotisivuohjelma, mutta jos haluat käyttää sitä nettisivujen pyörittämiseen, niin joudut vähintäänkin käytännössä ostamaan verkkosivustollesi verkkotunnuksen sekä webhotellin. Verkkotunnukset ovat vuosimaksullisia ja niiden hinnoissa on jonkin verran vaihtelua niiden asioiden perusteella, että 1) mikä on verkkotunnuksen pääte, eli esimerkiksi .fi tai .com ja 2) mistä verkkotunnuksen ostaa. Kuitenkin alle 50 euron vuosihintaan verkkotunnus pitäisi olla erittäin hyvät mahdollisuudet saada.

Webhotellien suhteen on sitten huomattavasti enemmän hajontaa hinnoissa. Halvimmillaan webhotelli voi pitkällä tilauksella olla mahdollista ostaa alle 30€/vuosi-kustannuksella, mutta toisaalta erityisen hyvä webhotelli voi maksaa yli 250 euroa vuodessa.

Webhotellin ja verkkotunnuksen voi ostaa eri paikoista, mutta ainakin jos on uusi kotisivujen pyörittämiseen, niin voi ne olla hyvä idea ostaa samasta paikasta, sillä se saattaa hyvinkin tehdä kotisivujen perustamisesta ja niiden pyörittämisestä helpompaa. Mikäli haluat kotisivuillesi .fi-verkkotunnuksen, niin suosittelen ostamaan sen ja webhotellin Zonerilta ja jos taas haluat esimerkiksi .com tai .net -päätettä käyttävän verkkotunnuksen kotisivujasi varten, niin suosittelen ostamaan tunnuksen ja webhotellin DreamHostilta.

Käsittääkseni DreamHostilla ei voi pitää rekisteröitynä .fi-verkkotunnuksia, jos se olisi tietääkseni mahdollista, niin hyvin mahdollisesti suosittelisin sitä myös tuollaisen päätteen omaavaa verkkotunnusta varten. Zoneriin verrattuna DreamHostin mahdollinen vahvuus on esimerkiksi se, että webhotellista voi maksaa myös kuukausilaskutuksella, Zonerilla pitää valita vuosilaskutus.

Jos on perustamassa kotisivuja, jotka tekee WordPressillä, niin saattaa törmätä erityisesti WordPressille suunnattuihin webhotelleihin sekä sellaisiin webhotelleihin, joita ei ole tarkoitettu erityisesti sille. Tyypillisesti sellaisia webhotelleja, joita ei ole erityisesti suunnattu WordPressille on saatavilla alkaen halvemmalla hinnalla. Kokemusteni perusteella WordPress-kotisivuja voi pyörittää myös sellaisella webhotellilla, joka ei ole erityisesti suunnattu niille. Rahan säästämisen näkökulmasta voi siis olla parempi aloittaa tuollaisella webhotellilla.

Erityisesti WordPressille suunnatun webhotellin etuna voi kuitenkin olla varsinkin se, että WordPress saatetaan asentaa suoraan webhotellia varten tai sitten se on tarjolla niin sanotun yhden klikkauksen asennuksella. Tuollainen voi tietysti olla iso plussa, jos epäilee, että ei välttämättä osaa ottaa WordPressiä käyttöön omalla webhotellilla. Osta nyt webhotelli Zonerilta tai halutessasi osta nyt webhotelli DreamHostilta.

Erityisen helppo kotisivuohjelma – Squarespace

WordPress on siis mielestäni helppokäyttöinen kotisivuohjelma. Mikäli kuitenkin haluat käyttää erityisen helppoa ohjelmaa kotisivuja varten, ja vieläpä sellaista, joka tuosta huolimatta mahdollistaa kivalta näyttävien kotisivujen tekemisen, niin voi parempi vaihtoehto olla Squarespace. Se on kokemusteni perusteella todella mukava ohjelma kotisivujen tekemiseen ja pyörittämiseen.

Mikäli et ole varma siitä, että onko WordPress vai Squarespace sinulle parempi ohjelma, niin voi olla kiva tietää, että ainakin tätä kirjoittaessani Squarespace tarjoaa uusille asiakkaille 14 päivää ilmaista kokeiluaikaa. Sen jälkeen hinta on kuukausitilauksella alkaen 15€+verot/kuukausi ja vuositilauksella 11€+verot/kuukausi. Nuo hinnat olivat tarjolla, kun kirjoitin tätä sivua. Squarespace-tilaus sisältää webhotellin kotisivuillesi, eli et joudu maksamaan siitä erikseen. Testaa Squarsepacea ilmaiseksi.

Suositeltu kotisivuohjelma verkkokauppaa varten – Shopify

Kotisivuohjelmiin, jotka on suunnattu erityisesti verkkokauppaa varten viitataan monesti verkkokauppa-alustoina. Niiden suhteen on varsin hyvin tarjontaa, mutta kokemusteni perusteella niistä paras on Shopify. Se on esimerkiksi hyvä yhdistelmä miellyttävää helppokäyttöisyyttä ja sitä, että se mahdollistaa ammattimaisen verkkokaupan perustamisen.

Shopify tarjoaa tätä kirjoittaessani uusille asiakkaille 3 päivää ilmaista kokeiluaikaa ja ensimmäiset 3 kuukautta hintaan 1€+verot/kuukausi. Noiden jälkeen halvin tilaustaso, joka sopii kunnolla verkkokaupan pyörittämistä varten maksaa kuukausitilauksella 32€+verot/kuukausi ja vuositilauksella 24€+verot/kuukausi. Kokeile Shopifyita ilmaiseksi.