Kulutusluotto vai joustoluotto? – Ne voivat sopia eri tilanteisiin

Kulutusluotto on kertalaina, kun taas joustoluotto muistuttaa enemmän luottokorttia, koska avatulta joustoluotolta voi tyypillisesti nostaa luottorajan sallimissa rajoissa itselle jopa useasti lainaa. Mikäli kulutusluoton ja joustoluoton laina-aika ja lainasumma ovat samat, niin tulee kulutusluotto tyypillisesti, mutta ei siis välttämättä aina, halvemmiksi johtuen sen matalammasta vuosikorkoprosentista.

Kulutusluottoja ei kuitenkaan yleensä ole tarjolla kovin pienille lainasummille ja lyhyillä laina-ajalla, sillä tyypillisesti kulutusluoton lainasumma on vähintään 500 euroa ja laina-aika vähintään vuoden. Joustoluotolta taasen voi monesti nostaa vaikkapa 300 euroa lainaa ja maksaa sen alle vuodessa pois. Tuo tarkoittaa sitä, että vaikka joustoluottotililtä nostetun lainan laskennallinen vuosikorkoprosentti olisi korkeampi kuin vaikkapa vuodeksi otettavan kulutusluoton, niin voi euroissa maksettava korkosumma olla pienempi.

Huom: Jotkin lainafirmat käyttävät melko joustavasti termejä ”kulutusluotto” ja ”joustoluotto”. Edellä kuvatussa on oletettu heti sivun alussa ollut periaate siitä, että kulutusluotto on muodoltaan kertalaina.

Kulutusluoton ja joustoluoton muodossa olevia lainoja voi lähtökohtaisesti käyttää aivan samoihin asioihin, eli myös joustoluottoa voi käyttää niin sanotusti kulutukseen. Valintaa kulutusluoton ja joustoluoton välillä ei siis tarvitse tehdä lainan käyttötarkoituksen perusteella.

Yhteenvetona voi mielestäni todeta, että kannattaa valita kulutusluotto, jos tietää ennakolta tarvittavan lainasumman ja laina-ajan ja tarvitsee ainakin kohtuullisesti molempia. Muissa tapauksissa joustoluotto voi olla parempi valinta. Päädyit sitten joustoluottoon tai kulutusluottoon, niin suosittelen tutustumaan hyvin juuri kyseisen luoton ehtoihin ennen lainan nostamista. Olen myös listannut tälle sivustolle kokemusteni ja tietojeni perusteella erityisen luotettavia lainapalveluita.

Mikäli haluat kulutusluoton, niin voi olla järkevää kilpailuttaa hakemus sitä varten tuollaista tekevän palvelun kuten Omalainan tai Sortterin avulla. Mikäli kilpailuttaminen ei innosta, niin voi varsin hyvä valinta kulutusluotoksi olla Bank Norwegianin sellainen. Verrattain hyvä joustoluotto voi puolestaan löytyä esimerkiksi Morrow Bankilta.