Kuukausierä – Mikä se on ja millainen on sopiva

Kuukausierä on sana, jota käytetään erityisesti liittyen velkoihin. Se kertoo sen, miten paljon tiettyä velkaa pitää maksaa kuukaudessa. Velka voi tässä yhteydessä tarkoittaa perinteisten lainojen lisäksi myös esimerkiksi osamaksuja ja luottokortin käytöstä syntynyttä velkaa.

Velan kuukausierä voi olla koko maksuajan sama tai se voi muuttua. Joissakin tapauksissa muutos voi olla jopa merkittävä. Ennen kuin ottaa velkaa on tärkeätä arvioida realistisesti odotettavissa olevia kuukausieriä suhteessa omaan taloudelliseen tilanteeseen.

Kuukausierän suhteen voi sanoa, että se on suositeltavaa mitoittaa niin, että myös sellaisia kuukausina, kun eteen tulee jonkin verran yllättäviä kuluja tai tulot ovat jostakin syystä hieman ennakoitua pienempiä, pystyy kuukausierän maksamaan. Edellä olleesta seuraa esimerkiksi se, että yrittäjien on lähtökohtaisesti syytä pyrkiä pienempiin velan kuukausieriin kuin kiinteästi palkatussa, vakituisessa, palkkatyössä olevien, koska vaikka noiden kahden ryhmän keskimääräiset kuukausitulot olisivat samat, niin on yrittäjillä usein enemmän vaihtelua tietyn kuukauden tulojen suhteen.

Velan kuukausierään vaikuttaa lähtökohtaisesti kiinteästi velan maksuaika, se kuinka monena kuukautena velkaa pitää maksaa, jotta se on kokonaan niin sanotusti kuitattu. Pidentämällä maksuaikaa voi lähtökohtaisesti pienentää kuukausierää. Mahdollisen maksuajan pidentämisen kanssakin on kuitenkin syytä käyttää harkintaa, koska samalla kun kuukausierä pienenee, niin kokonaisuudessa velasta maksettava rahasumma lähtökohtaisesti kasvaa, koska velka kerkeää kerryttämään korkoa ja mahdollisesti myös muita kuluja maksettavaksi pidemmältä ajalta.

Maksettavaan kuukausierään voi vaikuttaa huomattavasti myös velan todellinen vuosikorkoprosentti. Esimerkkinä voi mainita, että jos ottaisi 2 vuoden maksuajalla 10 000€ lainan, jonka todellinen vuosikorkoprosentti olisi 11%, niin olisi kuukausierä 466,08€ ja jos laina olisi muuten sama, mutta todellinen vuosikorkoprosentti olisi 20%, niin olisi kuukausierä 508,96€. Voit tutkia erilaisten lainojen kuukausieriä esimerkiksi tältä sivustolta löytyvällä tuohon tarkoitetulla helppokäyttöisellä laskurilla.

Jos yrittää löytää netin kautta itselleen kuukausierän suhteen sopivan lainan, niin voivat siihen käteviä palveluita olla ilmaiset lainoja vertailevat palvelut, jotka eivät kuitenkaan pakota ottamaan vastaan mahdollisesti tarjottua lainaa. Esimerkkinä tuollaisista voi mainita Rahoitun. Tällä sivulla on kokemuksiani kyseisestä palvelusta.

Velasta kokonaisuudessa maksettavan summan tietääkseen pitää keskimääräinen kuukausierä kertoa sillä määrällä kuukausia, joka velkaa yhteensä maksetaan. Eli jos vaikkapa kuukausierä olisi 450€ ja velkaa maksettaisiin 3 vuotta, niin pitäisi velasta yhteensä maksaa takaisin 16 200€, koska 450€*36 = 16 200€. Tuollaiset edellisessä kappaleessa mainitut palvelut ilmoittavat tyypillisesti käyttäjälle mahdollisesti löytämänsä lainatarjouksen yhteydessä myös velan kokonaiskustannukset. Tuo voi luonnollisesti olla varsin hyödyllistä.