Älä jätä lainan kuluja huomioimatta lainaa harkitessa ja hakiessa

Tänä päivänä iso osa ihmisistä onneksi huomioi lainan koron lainaa harkitessaan. Monet koron huomioivat kuitenkin jättävät pohtimatta muita lainaan liittyviä kuluja. Muiden kulujen pohtiminen ja vertailu olisi kuitenkin tärkeätä erityisesti sen takia, että myös niiden voi nähdä olevan eräänlaista korkoa. Jotkut pikavippejä tarjoavat yritykset myös vaikuttavat käyttävän erityisesti lainan hakemiseen liittyviä muita kuluja keinona saada lainan koron näyttämään pienemmältä.

Tärkeä muistettava pointti: Lainaan heti kohdistetut prosenteissa olevat kulut, kuten mahdollinen nostokulu, ovat nopeasti takaisin maksettaessa euroissa paljon suurempia kuin vuosikorko, jos molempien % on sama.

Vertailua nostopalkkio vs isompi vuosikorko, jos takasinmaksu kuukauden päästä

Kuinka paljon joudut maksamaan takaisin kokonaisuudessa kuukauden päästä 100 euron lainan saamisesta, jos toisesta lainasta peritään 15% nostokulu ja toisesta 50% vuosikorko. Ei muita kuluja tai korkoja kummassakaan esimerkin lainassa.

Mahdollisia kuluja pikavippeihin liittyen:

Nostopalkkio

Nostopalkki on ehkäpä tyypillisin pikavippiyritysten veloittama kulu. Se on myös poikkeuksellisen tärkeä sen takia, että se muodostuu heti lainaa nostaessa. Nostopalkkio toimii niin, että jos vaikkapa nostat 100 euron lainan, niin siitä voidaan periä esimerkiksi 7,5% nostopalkkio, jolloin takaisin maksettava summa onkin 107.5€. Kaikki pikalainoja myöntävät yritykset eivät peri erillistä nostopalkkiota, ja lisäksi nostopalkkioiden välillä on myös melko isoja eroja – kannattaa siis tarkistaa nostopalkkio tarkasti.

Kulu lainan nopeasta maksamisesta

Jotkut pikavippejä myöntävä yritykset myös veloittavat ekstraa siitä, että saat lainan saman tien tilillesi. Tämän kulun voi nähdä olevan siinä mielessä poikkeuksellisen ikävä, että sitä ei kovin monesti mainita näkyvästi kuin vasta siinä vaiheessa, kun asiakas on jo aloittanut lainanhakuprosessin. Prosessin jo ollessa käynnissä voi moni potentiaalinen asiakas olla jo ikään kuin henkisesti sitoutunut lainaan, jolloin he klikkaavat helposti hyväksyvänsä pienehkön lisäkulun siitä, että laina maksetaan saman tien.

Kulu lainahakemuksen käsittelemisestä

Sen lisäksi, että lainan nopea maksaminen voi tuoda tietyllä tavalla yllättäviä lisämaksuja asiakkaalle, voidaan pikavippiä hakevalle myös joskus lisätä ylimääräistä maksettavaa siitä, että itse hakemus käsitellään nopeasti. Pahimmassa tapauksessa maksat siis ylimääräistä siitä, että hakemuksesi käsitelleen nopeasti ja sitten vielä siitä, että myönnetty laina maksetaan äkkiä. On kuitenkin hyvä huomata, että lainahakemuksen käsittelystä tuskin veloitetaan, jos käsittely johda positiiviseen luottopäätökseen.

Lisämaksu paperilaskusta

Monet eri alojen yritykset ovat alkaneet perimään maksuja siitä, että lähettävät paperilaskun asiakkaalle. Kuluja voidaan periä myös lainayhtiöiden toimesta. Paperilaskuista koituvan lisäkulun välttämiseksi on tärkeätä tehdä lainaa nostaessa selväksi, että lasku tulee toimittaa sähköpostilla. Sähköpostilaskun valitseminen heti lainaa nostaessa on tärkeätä senkin takia, että lainapaikat voivat veloittaa erillisen maksun laskutustavan muuttamisesta.

Maksu myöhemmästä ensimmäistä eräpäivästä

On mahdollista, että lainayritys tarjoaa asiakkaalle mahdollisuuden aloittaa lainan takaisin maksamisen normaalia myöhemmin. Normaali myöhemmästä ensimmäisestä eräpäivästä voidaan kuitenkin veloittaa ekstraa esimerkiksi niin, että mikäli asiakkaalle on myönnetty vaikka 500 euron laina, niin hän saakin tilillensä vaikka vain 475 euroa.

Eräpäivän siirtäminen

Myös eräpäivän siirtämisestä voidaan veloittaa. Esimerkiksi niin, että se kerryttää takasin maksettavaa lainasummaa vaikka 20 euroa. Lisäksi eräpäivän siirtäminen voi tapahtua vaikkapa niin, että pikavipin nostanut henkilö siirtää pikavippiyrityksen tilille normaalin maksun sijaan pienemmän maksun korvauksesksi eräpäivän siirtämisestä.

Maksu pienemmästä kuukausierästä tai maksu maksuvapaasta kuukaudesta

Myös siitä voi syntyä ylimääräisiä kuluja pikavippiasiakkaalle, jos hän pyytää mahdollisuutta maksaa tässä kuussa normaalia pienemmän kuukausierän. Ironista kyllä myös se voi aiheuttaa asiakkaalle ylimääräisiä kuluja, jos hän käyttää niin sanotun maksuvapaan kuukauden, jonka aikana lainaa ei tarvitse lyhentää.

Edellä on käsitelty joitakin erityisesti pikalainoihin liittyviä kuluja. On kuitenkin hyvä huomata, että se mitä kuluja eri lainantarjoajat veloittavat vaihtelee suuresti – jotkut niistä voivat myös veloittaa kuluja joita ei ole tässä mainittu ollenkaan. Viesti on kuitenkin selkeä: kun harkitset lainan nostamista, niin selvitä tarkasti, mitä muita lisämaksettavaa aiheuttavia asioita lainaan liittyy. Vain kaikki kulut tarkasti selvittämällä voit valitse itsellesi sopivimman lainan.