Lainojen yhdistäminen – tietoa ja vinkkejä liittyen yhdistelylainoihin

Lainojen yhdistäminen tarkoittaa sitä, että nykyiset pienemmät luotot maksetaan pois yhdellä isommalla lainalla. Toive ja tarkoitus on, että tuo uusi isompi laina on koroiltaan ja mahdollisesti myös muilta ehdoiltaan parempi kuin aiemmat lainat. Lainojen yhdistäminen voi siis olla kätevä tapa säästää lainojen korkokuluissa. Tällä sivulla on mainittuna muutamia asioita, jotka kannattaa tiedostaa, ennen kuin lähtee yhdistelemään lainoja.

Lainojen yhdistämistä varten voi olla vaikea saada lainaa

Monet niin sanottua yhdistelylainaa myöntävistä firmoista ovat nykyään korkokatoista johtuen erittäin varovaisia sen kanssa, keille he myöntävät lainaa. Monen mielestä varmasti jopa liian varovaisia.

Koska tilanne voi siis olla se, että yhdistelylainan saaminen on hankalaa, niin kannattaa jo ennen sen hakemisen aloittamista pyrkiä maksamaan jotenkin pois ainakin pienimmät lainat. Lisäksi ennen yhdistelylainan hakemista on hyvä yrittää nostaa omien tulojen määrää. Nuo kaksi asiaa sen seurauksena, että onhan yhdistelylainan saamisessa pohjimmiltaan kyse siitä, että arvioiko lainapalvelu yhdistelylainaa hakevan henkilön taloustilanteen (eli monesti käytännössä kuukausittaisten tulojen ja menojen suhteen) semmoiseksi, että hän voi selvitä yhdistelylainasta.

Vertailu on tärkeätä

Johtuen siitä, että yhdistelylainat ovat normaalisti suuruudeltaan vähintään tuhansia euroja, niin voi niiden korkoja vertailemalla säästää huomattavasti lainakuluissa. Tuosta syystä lainojen yhdistämisen yhteydessä onkin syytä käyttää vaikkapa ihan reilusti aikaa erilaisten vaihtoehtojen tutkimiseen: yhdistelylainaa voi hakea pankista sekä netistä. Pankista voi olla vaikeampi saada lainaa vanhojen luottojen yhdistämiseen, mutta toisaalta sieltä voi ehkä saada sitä (vielä) edullisemmalla korolla kuin netistä.

Saatua yhdistelylainaa ei pidä ottaa merkkinä siitä, että jatkossakin voi velkaantua

Jos on aiemmin velkaantunut ja velkojen takia ajautunut jopa hyvin haastavaan tilanteeseen, niin voi lainojen yhdistäminen olla iso pelastus. Tuon ns. pelastumisen myötä voi mieleen hiipiä, ehkäpä alitajuisesti, ajatus siitä, että ”ei se lainaongelma ollutkaan niin paha”, ja tuon myötä edessä voi olla iso velkakierre. Uuden velkakierteen katkaiseminen voi kuitenkin hyvinkin olla vielä vaikeampaa kuin ensimmäisen oli. Tuosta edellä kuvatusta johtuen yhdistelylainaan kannattaakin suhtautua yhden kerran juttuna, eikä semmoisena asiana, joita voi hyödyntää tulevaisuudessakin.