Laske lainan kuukausierä – Helppokäyttöinen ilmainen laskuri

Se, miten lainan kuukausierä lasketaan, riippuu siitä mitä tietoja on käytössäsi. Ainakin melko tyypillistä lienee se, että tiedetään nostettava lainasumma, lainan todellinen vuosikorkoprosentti ja laina-aika kuukausina. Tällä sivulla on laskuri, johon voit syöttää nuo tiedot ja laskuri laskee sitten lainan kuukausierän. Jos puolestaan tiedät lainan kokonaiskustannuksen kaikkine kuluineen, niin lasketaan kuukausierä yksinkertaisesti: laina kaikkine kuluineen jaettuna laina-ajalla kuukausina. Eli jos pitää maksaa lainasta korkoineen ja mahdollisine muine kustannuksineen 50 000€ ja laina-aika on 10 vuotta, niin on kaava 50000€/120.

Lainan kuukausierän laskuri

Lainan kuukausierän laskuri

Kuukausierä: €0.00

Laskurin näyttämässä tuloksessa oletetaan, että lainaa lyhennetään yhtä suurissa erissä koko laina-ajan. Käytännössä on esimerkiksi mahdollista, että viimeinen erä poikkeaa kooltaan muista eristä. Suosittelen tarvittaessa lukemaan lainasopimuksen hyvin ennen kuin teet päätöksen mahdollisesta lainan nostamisesta.

Todellinen vuosikorkoprosentti poikkeaa nimellisestä vuosikorkoprosentista siinä, että se sisältää kaikki lainan aiheuttamat kustannukset, eli niin sanotusti tavallisen korkoprosentin lisäksi esimerkiksi mahdollisen kuukausittaisen tilinhoitomaksun. Mikäli käytät laskemiseen nimellistä vuosikorkoprosenttia todellisen vuosikorkoprosentin sijaan, niin on varsin mahdollista, että saat tuloksen, joka aliarvioi lainan kuukausierän.

Sopivasta lainan kuukausierästä: Suosittelen, että kuukausierää ei mitoita ihan niin isoksi kuin nykyinen taloudellinen tilanne mahdollisesti sallisi. Eteen voi nimittäin hyvinkin tulla yllättäviä kuluja. Lisäksi, jos kyseessä on laina, jonka korko voi vaihtua, niin on sen mahdolliselle nousemiselle mielestäni hyvä jättää tilaa. Jos pohdit, mikä olisi omalle lainallesi sopiva kuukausierä, niin voi vaikkapa tämän sivuston budjettilaskuri olla hyödyllinen.

Lainan kuukausierän pienentämisestä: Lainan kuukausierää voi ainakin yleensä pienentää pidemmällä laina-ajalla, pienemmällä lainasummalla ja saamalla lainan halvemmalla todellisella vuosikorkoprosentilla. Pidemmän laina-ajan mahdollinen ongelma on se, että vaikka kuukausierä pienenisi, niin voi kokonaisuudessaan maksettava summa nousta johtuen niin sanotusta korkoa korolle -ilmiöstä. Pienempi lainasumma taas ei käytännössä monenkaan hankinnan kohdalla ole realistinen. Mikäli siis haluaisit lainan, jonka todellinen vuosikorkoprosentti on pienempi, niin voivat käteviä apuvälineitä olla niin sanotut lainan kilpailuttajat. Esittelen mielestäni parhaat tuollaiset palvelut tällä sivulla. Ne voivat soveltua enintään 60 000€ lainaa varten.