Luottokorttivelan maksaminen – kannattaako luottokortti maksaa pois?

Luottokorteille on tyypillisesti tarjolla jonkin verran korotonta maksuaikaa. Jos tuota on tarjolla itselle ja pystyy maksamaan koko luottokorttivelan pois sen puitteissa, niin kannattaa mielestäni se ehdottomasti tehdä. Noin ihan jo sen takia, että kun luottokortin velalle aloitetaan perimään korkoa, niin ei se tavallisesti ole edullista. Ja itse asiassa se saattaa hyvinkin olla lähellä korkokaton sallimaa maksimia.

Alla oleva käsittely koskee erityisesti niitä tilanteita, kun luottokorttivelkaa ei pysty maksamaan pois korottomana.

Kun arvioi luottokorttivelan maksamisen järkevyyttä lainalla, niin on tärkeä tietää velan korko. Se pitäisi selvitä esimerkiksi rahoituslaitoksen antamasta luottokorttisopimuksesta sekä kattavista laskutiedoista. Tuota korkoa voi sitten verrata luottokorttivelan maksamista varten mahdollisesti tarjolla olevan lainan korkoon. Jos sen todellinen vuosikorkoprosentti on halvempi, niin on laina lähtökohtaisesti parempi vaihtoehto kuin luottokorttilaskun maksaminen erissä. Käytännössä tilanne ei kuitenkaan ole ihan noin yksinkertainen.

Harkittavaksi tulee nimittäin myös maksuaika. Jos luottokorttivelan olisi pystynyt maksamaan pois vaikkapa puolessa vuodessa ja lainan maksaa pois vuodessa, niin voi luottokorttivelan maksaminen sen ”omissa” erissä olla järkevämpää kuin kyseisen velan lainalla maksaminen ja sitten tuon lainan pois maksaminen. Noin sen takia, että vaikka korkoprosentti on matalampi, niin johtuen tässä tapauksessa negatiivisesti toimivasta korkoa korolle -ilmiöstä, kertyy korkoja pidemmän maksuajan johdosta euroissa mitaten maksettavaksi enemmän.

Lähtökohtaisesti voi sanoa, että mitä isompi luottokorttivelka on euroissa mitaten ja mitä pidempään sitä joutuisi muuten maksamaan pois, niin sitä järkevämpää se on korvata lainalla.

Mistä laina luottokorttivelan maksamiseen?

On siis toivottavaa, että laina, jolla korvaa luottokortti velan on edullinen. Tuota varten voivat olla erittäin käteviä palvelut, jotka voivat niin sanotusti kilpailuttaa lainahakemuksen. Olen kokeillut niistä useampaa ja tällä sivulla käsittelen niistä kokemusteni perusteella parhaita.

Pätee oli kyseessä sitten Visa tai muu luottokortti

Suomessa luottokortti ovat monesti Visa-luottokortti. On kuitenkin myös muiden firmojen luottokortteja, esimerkiksi Mastercardin. Tällä sivulla käsitellyt lähtökohdat luottokorttivelan maksamiseen koskevat kattavasti eri yritysten luottokortteja, eli oli kyseessä sitten Visa tai esimerkiksi Mastercard, niin voi velan maksamisen tapaa arvioida ylempänä käsitellyn perusteella.