Onko maailmassa velatonta maata? – Tietoa tilanteesta

Suomen valtion velkaantumisesta puhutaan paljon. Se on luonnollisesti asia, johon on tärkeätä kiinnittää huomiota, mutta samaan aikaan voi olla hyvä tiedostaa se, että jos tarkastellaan maailman alueita, jotka ovat yksiselitteisesti itsenäisiä maita ja valtion velkaa tarkastellaan sillä tarkkuudella, että sitä pitäisi olla kirjaimellisesti nolla euroa, eli 0% bruttokansantuotteesta (BKT), niin ei maailmassa ole vuonna 2024 velatonta maata.

Mikäli Macaon, joka on virallisesti Kiinan erityishallintoalue, haluaisi määritellä maaksi, niin voisi sanoa, että se on velaton maa. Yksiselitteisesti maista taas matalin velkaantumisaste on Liechtensteinilla. Sen valtion velka oli viimeisimmän saatavilla olleen tiedon perusteella 0,5% bruttokansantuotteesta. Suomen valtionvelka taasen oli tätä kirjoittaessani saatavilla olleen tiedon perusteella 55,4% BKT:sta, eli suhteellisesti tarkastellen noin 110 kertaa korkeampi kuin Liechtensteinin.

Vertailun vuoksi voi todeta, että 31.12.2023 tiedon mukaan Ruotsin valtion velka oli noin 16% bruttokansantuotteesta ja Yhdysvaltojen noin 121,2%.

Liechtenstein on maana monella tavalla erityistapaus, koska se on erittäin pieni eikä sillä esimerkiksi ole omia puolustusvoimia.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös tämä sivu: