Mikä on joustoluotto? – Joustoluotto lainamuotona selitetty

Moni lainoista kiinnostunet henkilö saattaa törmätä termiin ”joustoluotto”, mutta ei välttämättä oikein ymmärrä, millaista lainaa se tarkoittaa. Tuo ei sekään huomioiden ole yllättävää, että kyseistä termiä käytetään kahdella tavalla kuvaamaan lainoja. Pyrin tällä sivulla esimerkiksi selittämään selkeästi molemmat noista merkityksistä.

Joustoluoton yleisempi määritelmä

Joustoluotolla viitataan tavallisesti lainamuotoon, jossa henkilölle, jolle myönnetään laina avataan luottotili, jolla on tietty luottoraja. Tuo luottoraja on monesti kooltaan suurempi kuin se, minkä kokoista lainaa henkilö halusi. Eli, jos vaikkapa olet halunnut 1 000 euron lainan, niin voidaan sinulle avata 2 000 euron luottorajalla joustoluotto. Tuolta joustoluotolta voit sitten halutessasi tehdä luottorajan puitteissa uusia nostoja alkuperäisen noston päälle. Eli esimerkiksi 1 000 euron noston päälle 500 euron noston, jos luottoraja on vaikkapa mainitut 2 000 euroa.

Edellä käsitellyn yleisemmän määritelmän mukaisille joustoluottolainoille on tyypillistä se, että niillä ei ole tarkkaa ennalta määriteltyä ohjelmaa sen suhteen, miten sinun pitäisi milloinkin lyhentää nostamaasi lainaa ja sen korkoja sekä mahdollisia muita kuluja, tuon sijaan joustoluoton kohdalla on voitu hyvinkin määritellä, että sinun pitää tehdä tietty minimilyhennys joka kuukausi, mutta voit myös maksaa lainaa takaisin enemmän. Lähtökohtaisesti on tietysti niin, että mitä pienemmällä prosenttiosuudella lainaa maksaa kuukausittain takaisin, niin sitä pidempään lainaa on niin sanotusti auki.

Joustoluottojen eräänlaisena vastakohtana voi tämän ensimmäisen joustoluoton määritelmän mukaisesta lainojen maailmassa pitää kertalainoja, joiden kohdalla henkilölle, jolle laina myönnettiin siirretään lähtökohtaisesti heti kerralla koko myönnetty lainasumma ja sitten lainan lyhennyksille on selkeästi ennalta sovitut erät ja noihin liittyen lainalle kiinteä laina-aika.

Joustoluoton laajempi määritelmä

Joskus termiä ”joustoluotto” saatetaan käyttää puhuttaessa lähes mistä tahansa lainasta, joka on tarkoitettu kulutukseen, eli jopa kertalainasta. Ideana on oletettavasti viestiä, että tämä laina voi tuoda joustavuutta raha-asioihin. Jos harkitsit tietyn lainafirman lainatuotetta, jota se kutsuu joustoluotoksi eikä esimerkiksi kyseisen lainafirman nettisivustolta selviä helposti, että miten he määritellevät joustoluoton, niin voi olla järkevää kysyä asiasta kyseisen lainafirman asiakaspalvelulta.

Mitä tarkoittaa ”vakuudeton joustoluotto”?

Kun puhutaan vakuudettomasta joustoluotosta, niin voidaan sanalla ”joustoluotto” tarkoittaa kumman tahansa edellä mainitun määritelmän mukaista joustolainaa. Sana ”vakuudeton” tarkoittaa puolestaan sitä, että sen vakuudeksi, että maksaa käytetyn joustoluoton ja korot ja mahdolliset muut kulut ei tarvitse luvata omaisuutta, kuten autoa tai asuntoa. Lainafirman näkökulmasta ideana vakuuden vaatimessa olisi lähtökohtaisesti se, että jos et hoida maksuja, niin voi lainafirma ottaa omaisuuden haltuun ja sen myymällä kuitata saatavansa. Joustoluotot ovat tyypillisesti vakuudettomia lainoja. Tuo ei kuitenkaan tarkoita sitä, että joustoluoton lyhennyksien maksamiseen voisi suhtautua jotenkin erityisen huolettomasti: mikäli lyhennyksiä ei hoida, niin voi seurauksena olla esimerkiksi perintätoimia ja maksuhäiriömerkintä.

Joustoluotto voi olla vaikeampi saada kuin kulutusluotto

Kulutusluotot ovat tyypillisesti kertalainan muodossa. Tuon myötä lainafirma arvioi sitä, voidaanko sinulle myöntää lainaa peilaten siihen lainasumman, jota olet hakemassa. Eli jos esimerkiksi haluat 5 000 euron lainan, niin ei lainafirma lähtökohtaisesti murehdi siitä, olisiko se valmis myöntämään sinulle myös isomman lainan, kuten esimerkiksi 10 000 euron lainan. Joustoluoton kohdalla voi olla toisin: mikäli haet ensimmäisen määritelmän mukaista joustoluottoa 5 000 euroa, mutta lainafirma avaa sinulle automaattisesti 10 000 euron luottorajan, jos se hyväksyy sinut asiakkaaksi, niin ei lainfirma voi tehdä luottopäätöstä pohtien ainoastaan sitä, oletko sopiva asiakas 5 000 euron lainaa varten, vaan sen täytyy miettiä heti sitä, onko se valmis antamaan sinulle lainaa 10 000 euroa. Tästä edellä kuvatusta johtuen on niin, että yhtä suuri laina voi olla helpompaa saada kulutusluoton muodossa kuin nostona joustoluottotililtä.

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös esimerkiksi nämä sivut: