Missä järjestyksessä laskut kannattaa maksaa? – Vastaus & tietoa

Tällä sivulla on lähtökohtana varsinkin se, että ei ole varaa maksaa kaikkia laskuja eräpäivään mennessä. Mikäli pystyt maksamaan kaikki laskut viimeistään eräpäivänä, niin voit tehdä niin käytännössä välittämättä siitä, missä järjestyksessä laskut maksat. Tuo ihan jo siitä syystä, että esimerkiksi vuokran tai sähkölaskun summa on sama riippumatta siitä, maksatko sen vaikkapa viikon ennen eräpäivää tai täsmälleen eräpäivänä.

Mikäli ei ole mahdollisuutta maksaa kaikkia laskuja eräpäivänä, niin suosittelen käyttämään järjestyksenä laskujen maksamiseen sitä, että maksaa ensin sen, jonka maksamatta jättämisestä seuraa eniten ongelmia, sitten sen jonka maksamatta jättämisestä seuraa toiseksi eniten ongelmia ja niin edelleen. Käytännössä monen kohdalla tuo tarkoittaa sitä, että ensimmäisenä kannattaa pyrkiä maksamaan asumiseen kiinteästi liittyvät laskut, eli esimerkiksi mahdolliset vuokralasku, vesilasku ja sähkölasku. Vuokran voi nähdä olevan erityisen tärkeä maksettava, koska jos ei maksa vuokraa, niin voi siitä seurata tiettyjen prosessien jälkeen se, että ensinäkin vuokrasopimus puretaan ja sen lisäksi tulee maksuhäiriömerkintä. Tuo on tietysti tavallaan tuplasti ikävä asia, koska ei voi enää asua nykyisessä vuokra-asunnossa ja toisaalta maksuhäiriömerkinnän takia uuden vuokra-asunnon saaminen voi vaikeutua jopa todella merkittävästi.

Asia, joka voi muuttaa edellä kuvatta järjestystä on varsinkin se, jos jokin lasku on jo sen verran myöhässä, että on saanut siitä muistutuslaskun. Tuossa tapauksessa voi olla järkevää nostaa tuollainen lasku korkeammalle järjestyksessä, vaikka kyseinen lasku ei liittyisi asumiseen, koska se on lähtökohtaisesti lähempänä aiheuttaa maksuhäiriömerkinnän kuin muut laskut. Tuossakin tapauksessa on kuitenkin tietysti tärkeää yrittää hoitaa asumiseen liittyvät laskut mahdollisimman nopeasti.

Monesti voi saada lisää maksuaikaa

Moni laskuttaja on valmis siihen, että he myöntävät ainakin hieman lisää maksuaikaa, jos pyydät sitä. Noin on tietysti varsinkin, jos laskut on aiemmin tyypillisesti maksanut ajallaan ja pystyy perustelemaan sen, että myöhässä maksamisesta ei ole tulossa tapaa.

Onko järkevää maksaa laskuja lainalla?

Jos syy siihen, että ei pysty maksamaan laskuja ennen eräpäivää on luonteeltaan väliaikainen, eli esimerkiksi on ollut joitakin yllättäviä ja harvinaisen isoja kuluja, mutta tulevaisuudessa rahatilanne näyttää taas siltä, että laskujen maksamiseen tulee olemaan hyvin rahaa ja ylikin jää, niin voi harkita laskujen maksamista lainalla. Tuollaisen lainan on tietysti tärkeää olla mahdollisimman edullinen korkojen suhteen ja järkevä myös muiden ehtojen, kuten laina-ajan suhteen. Jos haluat tuollaisen lainan, niin suosittelen käyttämään sellaisen löytämiseksi niin sanottua lainahakemusten kilpailuttajaa, tuollaisista kokemusteni perusteella erityisen hyviä ovat Omalaina sekä Sortter. Noiden hyödyntäminen laskujen maksamiseen voi tosin olla siitä näkökulmasta haastavaa, että Omalainaa käyttäessä pienin mahdollinen lainasumma on 500€ ja Sortterin tapauksessa kuluttajille, eli ei yrityksille, 1 000€.

Mikäli rahatilanteesi näyttää siltä, että tulevaisuudessakin voi olla ongelmia maksaa laskuja, niin ei laina todennäköisesti ole järkevä ratkaisu, se voi vain pahentaa tilannetta ja johtaa esimerkiksi velkakierteeseen. Tuossa tapauksessa on käytännössä pakko löytää jokin keino parantaa tuloja, leikata menoja tai toteuttaa noita molempia samaan aikaan.