Näin lainojen yhdistäminen toimii – vaiheet

Lainojen yhdistäminen voi tuoda esimerkiksi säästöjä sekä parempaa hallintaa omaa taloutta varten. Tällä sivulla on selitetty selkeästi, miten lainojen yhdistäminen toimii käytännössä.

Vaihe 1: selvitä nykyisten lainojen tiedot

Ensimmäisessä vaiheessa tutkitaan niiden nykyisten lainojen lainasummat, korkotiedot sekä mahdolliset erityiset maksuehdot, joiden yhdistäminen kiinnostaa. Nämä tiedot tarvitaan, jotta voidaan hakea sopivaa yhdistelylainaa ja arvioida mahdollisesti tarjottujen yhdistelylainojen hyvyyttä suhteessa vanhoihin lainoihin.

Vaihe 2: hae yhdistelylainaa

Yhdistelylaina on se laina, jolla lainat yhdistetään. Yhdistelylainaa voi hakea useamman eri palvelun kautta. Kokemusteni perusteella esimerkiksi Sortter sekä Etua voivat olla erityisen hyviä valinta yhdistelylainaa varten. Kun täytät yhdistelylainahakemuksen, niin hae sellaista lainasumma, joka kattaa kaikki ne lainat, jotka haluat yhdistää. Älä kuitenkaan hae tarpeettoman isoa yhdistelylainaa ikään kuin varmuuden vuoksi, koska varsinkin ison summan yhdistelylainaa ei välttämättä ole helppo saada.

Vaihe 3: tutustu tarjouksiin yhdistelylainasta

On toivottavaa, että saat vähintään yhden ja mieluummin enemmän tarjouksia yhdistelylainaa varten. Ylempänä mainitut palvelut ovat niin sanottuja kilpailuttajia, eli ne voivat yrittää hankkia yhtä yhdistelylainahakemusta varten useita tarjouksia. Kun saat tarjouksia, niin kiinnitä huomioita erityisesti niiden todellisiin vuosikorkoprosentteihin. Mitä matalampi sitä parempi. On myös hyvä varmistaa, että yhdistelylaina on selkeä.

Vaihe 4: yhdistä vanhat lainat

Tämä vaihe voi tapahtua joko niin, että se lainafirma, jonka yhdistelylainan otat, maksaa vanhat lainat puolestasi pois eikä siirrä yhdistelylainaa tilillesi tai sitten niin, että yhdistelylaina siirretään sinulle ja on sinun vastuullasi maksaa vanhat lainat pois. Molemmissa tapauksissa yhdistäminen tapahtuu siis käytännössä niin, että yhdellä uudella lainalla maksetaan pois yli yksi vanha laina.

Vaihe 5: maksa yhdistelylaina pois

Se kun saa vanhat ja mahdollisesti kalliit lainat maksettua pois ja yhdistettyä voi tuntua helpottavalta. Tuon jälkeen on kuitenkin vielä edessä itse yhdistelylainan pois maksaminen. Yhdistelylainat ovat tyypillisesti ihan minimissään vuoden laina-ajan lainoja, eli maksueriä on todennäköisesti edessä useampia.