New York Times haastaa OpenAI:n ja Microsoftin oikeuteen

New York Times -mediatalo on ilmoittanut haastavansa OpenAI-tekoäly-yhtiön ja sen yhteistyökumppanina toimivan ja siihen sijoittaneen Microsoftin oikeuteen. Kiista koskee esimerkiksi sitä, että OpenAI ja Microsoft ovat käyttäneet tekoälyn opettamisessa New York Timesin (NYT) sisältöä ilman, että New York Times on saanut siitä korvausta.

NYT on kokenut ongelmaksi myös esimerkiksi sen, että Microsoftin Bing-hakukone, jota käyttäessä voi hyödyntää tekoälyä, on näyttänyt vastauksena hakuun sisältöä, joka on ollut lähes täysin samaa kuin NYT:n omistaman nettisivuston sisältö, ilman että NYT on saanut siitä korvausta ja niin, että Bing on poistanut hakutuloksesta NYT:n nettisivuston sisältämät niin sanotut kumppanilinkit, joiden avulla NYT on voinut saada tuloja sisällöstä.

NYT ja OpenAI olivat ennen haastetta yrittäneet neuvotella korvauksesta NYT:n sisällön käyttämisestä, mutta se ei ole onnistut. Mikäli OpenAI velvoitetaan korvaamaan NYT:lle merkittävä summa rahaa, niin voi se aiheuttaa haasteita OpenAI:n nykyisellä liiketoimintamallille. Noin on varsinkin, koska OpenAI on hyödyntänyt tekoälyn kehittämisessä sisältöä myös monesta muusta lähteestä ja oletettavaa on, että jos NYT saa merkittävän korvauksen, niin haluavat myös monet muut tahot, joiden sisältä on käytetty ilman korvausta korvauksen. OpenAI ei ole ainoa toimija tekoälymarkkinalla ja esimerkiksi tekoälykuvien luomiseen keskittyvät palvelut – myös OpenAI mahdollistaa tekoälykuvien luomisen – saattavat pian kohdata merkittäviä korvausvaatimuksia, jos ne ovat käyttäneet tekoälyn opettamisessa muiden tahojen tekijänoikeuksien piirissä olevaa materiaalia ilman, että ne ovat maksaneet siitä.

Mikäli OpenAI määrätään maksamaan merkittävät korvaukset NYT:lle, niin saattaa se hidastaa uusien yritysten syntymistä tekoälymarkkinalla, koska niillä hyvin mahdollisesti ei ole mahdollisuuksia maksaa isoja korvauksia siitä materiaalista, jota tarvitaan tekoälyn kehittämiseen. Tuo voi suosia niitä tahoja, joilla on jo valmiiksi isot määrät tekoälyn opettamiseen soveltuvaa dataa, mutta jotka ovat tähän asti olleet jälkijunassa tekoälykehityksessä.

New York Times ja Microsoft ovat pörssilistattuja yrityksiä. Tätä artikkelia kirjoittaessa New York Timesin markkina-arvo oli noin 7,21 miljardia euroa ja Microsoftin noin 2,52 biljoonaa euroa. Ehkä hieman mielenkiintoisesti New York Timesin osakkeen arvo ei ollut noussut prosentuaalisesti tarkastellen kovin merkittävästi sen jälkeen, kun ilmoitus oikeuteen haastamisesta julkaistiin.

Jaa sivu

Tilaa ilmainen Budjetti.fi-uutiskirje

Voit saada sähköpostiisi esimerkiksi uutisia uusiin teknologioihin ja talouteen liittyvistä asioista.

Uutiskirjeen tilaaminen