Onko lainojen yhdistäminen järkevää? – Vastaukseni

Lainojen yhdistäminen tarkoittaa sitä, että yhdellä uudella lainalla maksetaan pois vanhoja lainoja. Nuo pois maksettavat lainat voivat olla esimerkiksi pikavippejä, kulutusluottoja, luottokorttivelkoja ja osamaksuvelkoja – nuo kaksi viimeistäkin voidaan määritellä lainoiksi, vaikka sitä ei välttämättä heti ajattelisi. Lainaa, jolla lainat yhdistetään kutsutaan yhdistelylainaksi.

Kun lähdetään yhdistämään lainoja, niin voi siihen nähdä olevan varsinkin kaksi syytä: joko nykyisten lainojen lyhennyksiin menee / tulee menemään omasta mielestä liikaa rahaa tai sitten lainoja on niin monta, että niiden hallinta esimerkiksi eräpäivien suhteen voi olla liian haastavaa. Noiden kahden asian yhdistelmäkin on mahdollinen. On hyvä huomata, että ensimmäinen kohta voi esiintyy kahdella tavalla, jotka voivat myös tapahtua samaan aikaan: 1) niin, että esimerkiksi kuukausilyhennykset ovat niin isot, että niistä ei selviä tai sitten niin, että 2) kuukausilyhennykset ovat sinänsä sopivat, mutta laina-ajat niin pitkät, että laina aiheuttaa euroissa miten pitkällä aikavälillä liikaa maksettavaa esimerkiksi suhteutettuna siihen, millaisia säästötavoitteita on tulevaisuutta varten.

Tuohon edellä mainittuun liittyen voidaan todeta, että lainojen yhdistäminen on järkevää, jos se 1) vähentää lainoihin menevää rahamäärää tai 2) auttaa pitämään oman talouden hallinnassa niin, että lainojen eräpäivien missaamisesta ei seuraa esimerkiksi maksuhäiriömerkintää (=”luottotietojen menetys”) tai 3) saavuttaa nuo molemmat asiat.

Sen, onko lainoja nykyään niin paljon lukumäärällisesti, että lainojen yhdistäminen on järkevää, koska eräpäivien unohtaminen on aito riski, voi todeta melko helposti ihan vain omien kokemusten kautta. Lainoihin menevän rahamäärän suhteen taasen pitää tietää ainakin melko tarkasti kunkin lainan lyhennykset sen koko jäljellä olevalta laina-ajalta. Jos et tiedä tulevia lyhennyksiä, niin tarkista lainafirman nettipalvelu tai kysy asiakaspalvelulta. Tuohon liittyen on hyvä tosin tietää se, että jotkin lainat ovat koroiltaan muuttuvia, jolloin lyhennykset voivat olla tulevaisuudessa isompia tai pienempiä kuin nykyään eikä tuon takia tarkkoja tietoja tulevista lyhennyseristä välttämättä saa mistään. Mitä tietoja sitten sinulla onkin käytössäsi nykyisten lainojen lyhennyksistä, niin pitää niitä verratta mahdollisesti sinulle tarjolla olevaan yhdistelylainaan ja tuon myötä laskea mahdollisia säästöjä.

Yritä löytää lainatarjous yhdistelylainaa varten

Jos sinulla ei ole vielä ainakaan itseä miellyttävää tarjousta yhdistelylainaa varten, niin suosittelen kokeilemaan lainojen kilpailuttajia. Ne voivat yrittää löytää lainatarjouksen vaikkapa juuri yhdistelylainaa varten monelta lainafirmalta ja noin auttaa sinua löytämään miellyttävän yhdistelylainan. Alla olevaan taulukkoon on listattu suositeltuja kilpailuttajia.

Lainasumma  
Laina-aika  
See More

Lisää yhdistelylainoihin liittyvää sisältöä tällä sivustolla: