Osamaksulaskuri – Helppokäyttöinen ja ilmainen

Löydät tältä sivulta osamaksulaskurin, jota voi käyttää esimerkiksi ajoneuvoja ja elektroniikkaa varten. Laskuri on yritetty tehdä mahdollisimman helppokäyttöiseksi ja yksinkertaiseksi, mutta varsinkin jos et ole ennen maksanut osamaksulla, niin haluat ehkä tutustua laskurin alapuolelta löytyviin ohjeisiin liittyen sen eri kohtien täyttämiseen sekä kommentteihin liittyen laskurin näyttämiin lukuihin.

Osamaksulaskuri

Osamaksulaskuri

Tulokset:

Yhteensä maskettavaa: -

Osamaksulla maksettava (korkoineen): -

Kuukausierä: -

Laskurin kohdista

1) Osamaksua voidaan käyttää joko koko ostoksen maksamiseen tai osan sen maksamiseen. Esimerkiksi puhelimien tapauksessa on tyypillistä, että ostos maksetaan kokonaisuudessa osamaksulla, kun taas autojen tapauksessa tyypillistä on, että osa maksetaan niin sanotulla käsirahalla. Laita tähän kohtaan se summa, jonka olet maksanut valmiiksi ostoksesta ("käsiraha"), eli jos kyseessä on 10 000 euron ostos, josta olet maksanut 2 000€ ennakolta, niin syötä tähän kohtaan 2000 ja jos ostoksessa ei ole ollenkaan käsirahaa, niin laita luku 0.

2) Tähän kohtaan tulee itse varsinaisesti osamaksulla maksettava summa, eli jos kyseessä on edellä kuvattu 10 000 euron ostos, josta 2 000€ on maksettu käsirahalla, niin tähän tulee luku 8 000€.

3) Tähän tulee osamaksun todellinen vuosikorkoprosentti. Luottojen yhteydessä puhutaan monesti nimellisestä sekä todellisesta vuosikorosta. Jälkimmäinen noista sisältää niin sanotusti pelkän (=nimellinen) vuosikorkoprosentin lisäksi myös esimerkiksi mahdollisen kuukausittaisen tilinhoitopalkkion laskettuna mukaan korkoprosenttiin. Osamaksun erien suhteen on siis paljon tärkeämpää tietää osamaksun todellinen vuosikorkoprosentti kuin nimellinen vuosikorkoprosentti. Harkitsemasi rahoituslaitoksen pitäisi tarjota sinulle selkeässä muodossa oleva tieto todellisesta vuosikorosta, jos sitä ei ole tarjolla, niin voi olla hyvä idea olla käyttämättä kyseistä rahoituslaitosta. Osamaksujen todellisissa vuosikoroissa on isoja eroa, on osamaksuja joiden todellinen vuosikorkoprosentti on 0% ja sitten on osamaksujen joiden todellinen vuosikorkoprosentti on jopa varsin reilusti yli 20%.

4) Osamaksun kesto kuukausina. Tämä kohta on varmasti varsin ilmeinen ja lähinnä huomioitavaa on se, että kyseessä on tosiaan kuukaudet eikä vuodet, eli esimerkiksi 3 vuoden osamaksun kohdalla tähän kohtaan pitää täyttää luku 36 eikä 3.

Laskurin näyttämistä tuloksista

Laskuri näyttää lähtökohtaisesti kolme lukua: 1) sen paljonko ostoksesta pitää maksaa yhteensä takaisin, kun huomioi käsirahan ja itse osamaksulla maksettavan osuuden, 2) sen paljonko itse osamaksulla maksetaan, jos käsirahaa ei ole, niin tämä luku ja ensimmäinen luku ovat samat ja 3) paljonko osamaksulla maksettavan osuuden kuukausierät ovat. Laskurin toteuttamassa laskennassa oletetaan osamaksun korkoprosentin pysyvän samana koko osamaksulla maksamisen käytetyn ajan ja osittain tuohon liittyen kaikkien kuukausierien olevan yhtä suuret. Joissakin tilanteissa voi olla mahdollista, että esimerkiksi viimeinen kuukausierä on isompi kuin muut kuukausierät.

Vinkki: jos tuntuu, että sinulle alkaa kertymään liikaa osamaksuja, niin voi niiden yhdistäminen olla järkevää.