Paljonko saan lainaa? – Ainakin nämä 9 asiaa voivat vaikuttaa siihen

Vaikka olisikin kiva, että kysymykseen siitä, paljonko voi saada lainaa, olisi jokin yksinkertainen laskukaava, niin ei tilanne ainakaan lähtökohtaisesti ole tuo. Sen sijaan se, miten paljon lainaa voi saada voi riippua monesta eri tekijästä.

Alla on listaa noista tekijöistä. Kun kyseisiä tekijöitä pohtii oman tilanteen näkökulmasta, niin voi ehkä arvioida sitä, miten iso laina voi olla realistisesti ottaen mahdollista saada.

1. Tulojen määrä. On tietysti täysin selvää, että ainakin lähes kaikki lainaa tarjoavat tahot haluavat saada jonkinlaisen käsityksen hakijan tuloista, ja on tietysti niin, että isommat tulot voivat edesauttaa isomman lainan saamista.

2. Tulojen lähde ja vakituisuus. Lainapäätöstä tehdessä esimerkiksi pankkeja ja netin lainapalveluita kiinnostaa myös se, että liittyykö hakijan tuloihin esimerkiksi erityisen suuri riski alenemisesta. Ja toisaalta, jos hakija on töissä alalla, jolla on ns. aina töitä, niin voi olla mahdollista saada isompi laina kuin epävarmemmalla alalla työskennellessä.

3. Menojen määrä. Vaikka tulot ovatkin tärkeässä roolissa sen arvioimisessa, että miten paljon lainaa voi saada, niin ei menojenkaan merkitystä kannata väheksyä. Noin on tietysti siitä johtuen, että pienet menot suhteessa tuloihin jättävät varaa selviytyä haettavasta lainasta, vaikka jotain yllättävää sattuisi.

4. Se, mistä lainaa hakee. Monilla lainaa tarjoavilla yrityksillä voi olla varsin laaja skaala siinä, miten isoja lainoja ne mainostavat, mutta sitten käytännössä jotkin paikat voivat olla varsin haluttomia myöntämään isoa lainaa, vaikka hakijan asiat olisivatkin hyvin kunnossa. Tuo on lähtökohtaisesti seurausta ihan vaan lainapalvelujen halusta hallita omia riskejä.

5. Laina-aika. Pidempi laina-aika auttaa lähtökohtaisesti pitämään lainan kuukausierät pienempinä, jolloin lainaa voi saada enemmän, koska lainaa tarjoava firma uskoo helpommin, että hakija selviytyy lainasta, vaikka eteen tulisikin yllätyksiä.

6. Mahdollisten vakuuksien arvo. Tämän homman suhteen on hyvä muistaa aina se, että lainan myöntämistä harkitsevan tahon arvio vakuuksien arvosta ei välttämättä ole sama kuin sen henkilön, joka lainaa hakee.

7. Onko lainalla rinnakkaishakija/yhteishakija tai takaaja? Tuollaisessa roolissa olevan henkilön mukana oleminen saattaa nostaa merkittävästi saatavan lainan määrää. Merkitystä on toki silläkin, että mikä on mahdollisen kyseisen henkilön oma taloustilanne.

8. Korko. Vaikka se voikin ehkä kuulostaa hieman nurinkuriselta, niin lainaa saattaa olla joissakin tilanteissa mahdollista saada enemmän, jos sen korko on isompi. Tuo siitä johtuen, että isompi korko pienentää lainafirman kokemia riskejä.

9. Hakijasta olevien tietojen kattavuus. Ainakin netin lainapalveluiden suhteen vaikuttaisi olevan niin, että lainaa voi saada enemmän niistä paikoista, jotka vaativat kunnollisen tuloselvityksen kuin niistä, jotka vaativat vain suppean selvityksen.