Pörssisähkö on todella kallista 5.1.2024

Sähkön hinta ja pakkaset ovat aiheuttaneet Suomessa viime aikoina paljon keskustelua. 5.1.2024 nuo kaksi aihetta yhdistyvät varmasti monen mielestä ikävällä tavalla: kyseisenä päivänä sähkön arvonlisäveron sisältävän hinnan arvioidaan olevan korkeimmillaan yli 2,3€/kWh. Tuon hintapiikin rajuutta voi suhteuttaa siihen, että 4.1.2024 on tarjolla halvimmillaan reilusti alle 0,5€/kWh pörssisähköä, vaikka kyseinenkin päivä on kylmä Suomessa.

Hyvä huomata: Jos on pörssisähkösopimus, niin itse sähkön pörssihinnan päälle tulee tyypillisesti maksettavaksi vielä sähköyhtiön marginaali sekä sen perusmaksu / välityspalkkio. Budjetti.fi teki vertailun pörssisähkösopimusten marginaaleista ja perusmaksuista. Se löytyy tältä sivulta (avautuu uuteen ikkunaan).

Kuluttajien näkökulmasta tällä mainitulla kalliilla sähköllä on ensisijaisesti vaikutusta heihin, joilla on pörssisähkösopimus. Mikäli käytössä on kiinteähintainen sähkösopimus, niin ei tämä ainakaan suoraan vaikuta oman tulevan sähkölaskun summaan. Tämmöisestä yksittäisestä uutisesta ei tietenkään voi varmuudella sanoa sitä, että tuleeko taloudellisessa mielessä pitkällä aikavälillä omassa tilanteessa halvemmaksi kiinteähintainen- vai pörssisähkösopimus.

Kiinteähintaisen sähkösopimusten vertailu

Tällä Budjetti.fi-sivustolla on julkaistu vertailu, jossa käsitellään 6kk, 12kk ja 24kk kiinteähintaisia sähkösopimuksia. Löydät sen tältä sivulta.

Ehkä ainakin osittain siihen liittyen, että monet saattavat pohtia, että olisiko parempi olla pörssisähkösopimus vai kiinteähintainen sähkösopimus, Fortum tarjoaa Duo -sopimusta, joka on yhdistelmä noita: kiinteähinnoittelu näyttää isoa osaa ja sitten omilla valinnoilla esimerkiksi siihen liittyen, mihin aikaan sähköä käyttää, voi vaikuttaa jonkin verran sähkölaskun loppusummaan. Hanki Fortum Duo.