Shopify - perusta oma verkkokauppa helposti

Ajat jolloin verkkokaupan rakentaminen kesti kuukausia ja maksoi helposti tuhansia euroja ovat onneksi kaukana takanapäin. Tätä nykyä verkkokaupan saa rakennettua itse parissa tunnissa ja parilla kympillä, vaikka ei olisi koskaan aiemmin edes rakentanut omaa nettisivua. Verkkokauppojen todella paljon helpottuneen avaamisen mahdollistavat niin sanotut verkkokauppa-alustat. Verkkokauppa-alustoilla tarkoitetaan netin kautta käytettäviä ohjelmia, joiden valmiit palikat, yksinkertainen käyttöliittymä ja lukuisat saatavilla ohjeet tekevät nettikaupan perustamisesta kivutonta.

Tätä nykyä netin kautta on tarjolla lukuisia eri verkkokauppa-alustoja. Pääsääntöisesti kaikilla laadukkailla alustoilla on suunnilleen samat ominaisuudet, mutta alustojen välillä on myös jonkun verran eroja. Esittelen ja arvostelen tässä tekstissä omiin kokemuksiini pohjautuen tämän hetken suosituinta verkkokauppa-alustaa, Shopifyita, ja kerron mielipiteeni siitä kannattako sitä käyttää verkkokaupan perustamiseen.

Alkuun pääsee ilmaisella kokeilujaksolla

On yleensä hyvä merkki, jos yritys luottaa tuotteeseensa niin paljon, että se antaa potentiaalisten käyttäjien kokeilla sitä ensin ilmaiseksi, ja vaatii vasta sitten maksua – tai edes maksutietoja. Shopify antaa kaikille käyttäjille ilmaisen 14 päivän kokeilujakson, jonka saaminen ei vaadi edes maksukortin tietojen antamista.

Verkkokaupan ulkonäkö – teemat

shopify-teemat.jpg

Verkkokaupan ulkonäöllä on valtava merkitys siinä vaiheessa, kun potentiaalinen asiakas pohtii sitä, ostaako hän kaupastasi jotakin. Jotkin verkkokaupat saattavat näyttää ulkonäöltään epäilyttävältä ja toiset taas siltä, että niitä ei ole päivitetty 10 vuoteen, jolloin kuluttaja saattaa ruveta pohtimaan, onko verkkokauppa todellisuudessa enää edes pystyssä. Shopify tarjoaa onneksi runsaan valikoiman luotettavalta ja hyvältä näyttäviä teemoja. Teemoja on tätä kirjoittaessa yhteensä 61 kappaletta, ja niitä on jaoteltu esimerkiksi sen mukaan, minkälaisiin tuotteisiin keskittyvää nettikauppaa varten ne on erityisesti suunnattu, verkkokauppakategorioita ovat: taide ja valokuvaus, vaatteet ja muoti, korut ja asusteet, elektroniikka, ruoka ja juoma, koti ja puutarha, huonekalut, terveys ja kauneus, urheilu ja vapaa-aika, lelut ja pelit sekä ”muut”. Shopifyin teemojen ehkäpä parhaana puolena voi pitää sitä, että niitä on todella helppo muokata. Lisäksi positiivista on se, että teemat toimivat loistavasi eri kokoisilla näytöillä – tätä voi pitää erityisen tärkeänä nykyään, kun kasvava osa nettiostoksia tekevistä ihmisistä käyttää ostamiseen kännykkää. Vaikka Shopifyin teemat itsessään ovatkin erittäin hyviä, on niille pakko antaa pientä miinusta siitä, että suurimmasta osasta teemoja pitää maksaa erikseen, sen sijaan, että niiden käyttö kuuluisi palvelusta maksettavaan kuukausihintaan. Maksullisista teemoista maksettava hinta vaihtelee välillä $140-$180. Maksettava hinta on kertahinta, jonka jälkeen teemaan saa käyttöoikeuden. Ilmaisia teemoja on tällä hetkellä tarjolla yhteensä 10 kappaletta.

Kuukausihinnat ja alennukset hinnoista

hinnat-shopify.jpg

Shopifyin palveluista voi maksaa joko kuukausittain, vuosittain tai kahden vuoden välein. Mikäli maksat palveluista kuukausittain, voit halvimmillaan pyörittää verkkokauppaa hintaan $29 (noin 25 euroa juuria nyt), toiseksi edullisin kuukausipaketti on $79 kuukaudessa ja kallein $299. Kuukausihinnoista on mahdollistaa saada alennusta, jos maksat joko 12 kuukautta (vuoden) tai 24 kuukautta (2 vuotta) ennakkoon. Vuoden etukäteen maksaminen antaa alennusta 10% ja kahden vuoden 20%. Edellä mainittujen pakettien lisäksi Shopifyilla on myös vain pelkästään Facebookin myymisen tarkoitettu paketti, jonka saa hintaan $9/kuukausi ja isoilla kauppiaille tarkoitettu ”plus”-paketti, jonka hinta riippuu kunkin asiakkaan tarkoista tarpeista.

Mitä lisää maksamalla saa?

Shopifyin eri hintaiset paketit sisältävät yllättävän pitkälti samat ominaisuudet. Kaikki paketit mahdollistavat esimerkiksi sen, että voit lisätä rajattoman määrän tuotteita verkkokauppaasi ja kauppaasi voi tulla rajaton määrä kävijöitä. Kaikki paketit myöskin mahdollistavat esimerkiksi alennuskoodien käyttämisen. $29 paketin ja $79 sekä $299 pakettien suurimpina ominaisuuksien liittyvinä eroina voi pitää sitä, että kalliimmat paketit antavat mahdollisuuden käyttää lahjakortteja verkkokaupassa ja, että niissä on ominaisuutena niin sanottu hylätyn ostoskärryn pelastaminen. Edellä mainitulla tarkoitetaan sitä, että jos asiakas jättää ostosprosessin viime metreillä kesken, niin hänelle lähetään automaattisesti sähköpostilla linkki hänen ostoskärryynsä.

Yhtenä merkittävänä erona Shopify-pakettien välillä voi pitää sitä, että maksamalla lisää paketista saa alennusta maksukuluista, joita joutuu maksamaan, kun asiakkaat suorittavat ostoksia kaupassasi. Esimerkiksi niin sanottujen ulkopuolisten maksupalvelujen kohdalla maksettava maksuprosentti putoaa tasosta 2% tasoon 1%, kun pakettia vaihdetaan $29 paketista $79 pakettiin. 1-prosenttiyksikön ero ei välttämättä tunnu suurelta, mutta se tarkoittaa sitä, että pakettien kuukausihinnan erotuksen säästää jo, jos myyt $5000 edestä tuotteita kaupassasi (olettaen, että käytät niihin ulkopuolisia maksupalveluja). 

maksukulut-shopify.jpg

Shopifyin kanssa yhdistämisen mahdollistavia suomalaisten suosimia maksupalveluita ovat esimerkiksi Klarna ja Maksuturva.

Shopifyin verkkokauppa-alusta ei ole tarjolla suomeksi – oma verkkokauppasi voi kuitenkin olla

suomi.jpg

Yksi asia, mistä Shopifyille on pakko antaa miinusta on se, että yrityksen verkkokauppa-alusta tai edes yrityksen oma kotisivu ei ole tarjolla suomeksi. Oman verkkokaupan pystyy kuitenkin onneksi kääntämään helposti suomeksi.

Euroissa myyminen onnistuu

Erityisesti suomalaisille myytäessä on luonnollisesti erittäin tärkeätä, että tuotteet löytyvät kaupasta euroissa. Näin ollen onkin hyvä, että vaikka Shopify tulee Pohjois-Amerikasta, niin on tuotteet helppo listata sen kautta rakannetussa verkkokaupassa euroissa.

Iso pörssiyritys ja suuri käyttäjäkunta lisäävät luotettavuutta

shopify-koko.jpg

Shopify on listattuna New Yorkin pörssissä ja sen markkina-arvo on tällä hetkellä noin 8 miljardia euroa. Yrityksen palvelun kautta rakennettuja verkkokauppoja on puolestaan nyt jo yli puoli miljoonaa kappaletta. Näin ollen yrityksen verkkokauppaohjelmaa käyttävä verkkokaupan perustaja voi olla melko varma siitä, ettei yritys ole katomassa.

Asiakaspalvelua tarjolla 24/7

Mikäli törmäät ongelmiin verkkokauppaa rakentaessa tai haluat esimerkiksi kysyä lisätietoa maksuvaihtoehdoista, niin voit kysyä Shopifyin asiakaspalvelulta neuvoja kellon ympäri. Asiakaspalvelua on tarjolla sähköpostin, live-chatin ja puhelimen välityksellä.

Kannattaako verkkokauppa perustaa Shopifyin kautta?

Yksikään verkkokauppa-alusta ei ole täydellinen, ja erityisesti suomalaisiin verkkokauppa-alustoihin verrattuna Shopifyin heikkoutena voi pitää sitä, että sen käyttöliittymä ei ole tarjolla suomeksi. Jos kuitenkin hallitset englantia melko hyvin, tai voit vähintäänkin kysyä joltakin neuvoa mahdollisissa ongelmatilanteissa, niin suosittelen kokeilemaan verkkokaupan rakentamista Shopifyin kautta. Omalta kohdaltani voin todeta, että Shopify on paras verkkokauppa-alusta, jota olen kokeillut.