Vakuudellinen vai vakuudeton laina?

Kun lähtee tekemään punnintaa vakuudettoman ja vakuudellisen lainan välillä, niin on mielestäni heti alkuun hyvä tiedostaa se, että kaikkia lainoja ei edes käytännössä ole saatavilla noissa molemmissa muodoissa. Jos vaikkapa halua pienen pikalainan, niin ei sellaista käytännössä ole mahdollista saada vakuudellisena. Toisaalta taas jotkin isot lainat ovat sellaisia, että ainakaan iso osa ihmisistä ei pysty löytämään rahoituslaitosta, joka olisi sellaista valmis tarjoamaan ilman vakuutta.

Jos on mahdollista valita joko vakuudellinen tai vakuudeton laina, niin käytännössä punninnassa on kyse siitä, miten juuri itse painottaa lainan saamisen nopeutta ja yksinkertaisuutta verrattuna siihen, että lainan voi mahdollisesti saada halvemmalla korolla.

Havainnollistaen voi mainita, että jos hakisi 35 000€ kulutuslainaa ilman vakuuksia, niin voisi se olla parhaassa tapauksessa käytössä alle 24 tunnissa siitä, kun lainaa lähti hakemaan, mutta toisaalta jos on valmis antamaan tuollaiselle lainalle vakuuden ja käyttämään aikaa siihen liittyviin prosesseihin, niin voi koko laina-ajan huomioiden säästää jopa tuhansia euroja korkokuluissa.

On hyvä huomata se, että vaikka yhtä suuri ja yhtä pitkän laina-ajan vakuudellinen laina onkin erittäin tyypillisesti halvempi kuin samanlaiset vakuudettomat lainat, niin rahoitusyhtiöiden välillä voi olla niiden koroissa niin isoja eroja, että toisen firman vakuudeton laina on halvempi kuin toisen firman vakuudellinen laina.

Yleisesti ottaen voi todeta, että valintatilanteessa vakuudellinen laina on vakuudettomaan verrattuna sitä järkevämpi, mitä isompi lainasumma ja mitä pidempi laina-aika ovat kyseessä. Noin johtuen siitä, että lainasumma ja laina-aika vaikuttavat tyypillisesti voimakkaasti lainasta euroissa maksettaviin korkoihin.

Mikäli päädyt siihen, että haluat vakuudettoman lainan, niin voi sellaisen kilpailuttaminen olla järkevää. Se voi mahdollistaa erittäin nopeasti huomattavat säästöt.