Arkipäiväiset valinnat ja pysähtyminen avaimena säästämiseen

Tervetuloa lukemaan Budjetti.fi-sivuston ylläpitäjän omasta kokemuksesta opittuja juttuja henkilökohtaisesta taloudesta. Tämä on osa numero 1 sarjaa, joka hyvin mahdollisesti tulee jatkumaan. Toivottavasti nämä opit voivat auttaa jotakin muuta välttämään samoja karikkoja, joihin itse olen sortunut tai vähintäänkin luovimaan pois niiden luota nopeammin kuin on aivan pakko.

Kun mietin taaksepäin sitä, miten rahatilanteeni voisi nyt olla parempi, niin huomaan, että se ei olisi vaatinut kovin kummoista. Ja käytännössä se olisikin vaatinut oikeastaan vain sitä, että olisin toistuvasti tehnyt parempia valintoja arkipäiväisissä ostostilanteissa ja sitten käyttänyt hieman enemmän harkintaa tilanteissa, jotka voivat olla taloudellisesti kerralla merkittävämpiä. Avaan näitä molempia näkökulmia hieman alla.

Hyvät arkipäivän valinnat tuovat paljon säästöjä

Olen varsin perso herkuille. Tykkään niin esimerkiksi suklaasta kuin tuoreista marjoista. Eikä tuossa varmasti varsinaisesti ole mitään pahaa – elämässä pitää olla tilaa herkuttelulle. Nyt kun olen alkanut miettimään enemmän säästämisasioita, niin olen kuitenkin huomannut, että olen monesti tuhlannut ostoksilla esimerkiksi herkkuihin varsin turhaan rahaa.

Otetaan nyt esimerkiksi vaikkapa nuo tuoreet marjat ja käsitellään niitä mustikoiden kautta: monesti tapanani on ollut napata kaksi pientä rasiaa mustikoita ja sitten syödä ne rasialliset perätysten. Noin siitä huolimatta, että ainakin omalla kohdallani herkkujen tuoma lisähyöty laskee todella voimakkaasti, kun niitä on saanut syötyä hieman. Toisin sanoen, esimerkiksi yksi rasiallinen mustikoita tuo paljon iloa ja toinen puolestaan jo paljon vähemmän.

Voisi ajatella, että ei vaikkapa tuo esimerkiksi yksi ylimääräinen mustikkarasia kauppareissulla aiheuttaisi isosti turhia kuluja, mutta jos ostosreissuja tekee vuodessa esimerkiksi 250 (itselläni on varsinkin aiemmin ollut tapana käydä kaupasa usein, mutta ostaa kerralla vähemmän) ja mustikkarasia maksaa 2,5€, niin tulee tuosta vuodessa lähes turhia kuluja 625€. Eli kymmennessä vuodessa voisi hieman järkeä kauppareissuille käyttäessä säästää pelkistä mustikoista (!) yli 6 000€. Hurjaa. Varsinkin, kun noita samoja säästöjä on saatavilla myös monien muiden tuotteiden tapauksessa.

Sivuhuomio: Nyt, kun olen vuoden 2020 tapahtumien myötä alkanut vähentämään sitä, miten usein käyn ruokakaupassa ja ostan kerralla enemmän, niin tuntuu se lähes automaattisesti vähentäneen turhia ostoksia. Eli harvemmat ostosreissut voivat myöskin olla yksi kätevä tapa lisätä säästämistä.

Pysähtyminen ennen isompia talouspäätöksiä

Yksi selkeimmistä syistä siihen, miksi rahatilanteeni ei nyt ole niin hyvä kuin se voisi olla on se, miten paljon ja oikeastaan ajattelemattomasti olen ottanut lainoja. Olen vain klikannut itseni jollekin lainasivustolle ja sen kummempia pohtimatta nostanut itselleni lainan. Tuon erityisen valitettavaa, koska jos olisin pysähtynyt miettimään lainan nostamisen järkevyyttä edes pariksi minuutiksi ennen lainan hakemista, niin olisi hakemus todennäköisesti jäänyt täyttämättä.

Tältä pohjalta suosittelen kaikille muille vahvasti sitä, että ennen lainan itselle nostamista miettii vaikkapa 5 minuuttia sitä, voisiko mahdollisesti tarvittavan rahoituksen hankkia muuten tai voisiko menoerää lykätä siihen asti, että oma rahatilanne on ilman lainaa riittävän hyvä. Uskon, että monesti noihin käytetty pieni mietintätauko saa sulkemaan lainahakemuksen.

Lisäksi suosittelen muille sitä, että jos harkitsee vaikkapa 200 euron lainaa, niin ei ajattele sitä tuon kokoisena lainana vaan sen kokoisena, mitä lainasta korkoineen ja kuluineen pitää maksaa takaisin. Tuo on senkin takia hyödyllistä, että jos vaikka on hakemassa lainaa jotakin ostosta varten, niin voi koko laina jäädä hakematta, jos huomaakin, että ostoksen hinta on lainan koroista johtuen omalla kohdalla käytännössä esimerkiksi 50 euroa korkeampi kuin se, mitä ostoksen hintalapussa lukee.