Verkkokauppa-alustat – Paras verkkokauppa-alusta 2024 ja vaihtoehtoja

2024 päivityskommentti: Verkkokauppa-alustojen kilpailutilanne vaikuttaa aika vakiintuneelta. Tällä sivulla mainitut alustat eivät ole vähään aikaan tehneet muutoksia hinnoitteluun ja isoja uusia ominaisuusjulkistuksia ei ole ollut. En siis nähnyt syytä ainakaan tällä erää muuttaa alustojen arvioitua paremmuusjärjestystä.

Verkkokauppa-alusta on netin kautta toimiva ohjelma, jolla voi rakentaa jopa helposti ja nopeasti oman verkkokaupan. Verkkokauppa-alustan käyttäminen saattaa myös säästää jopa huomattavasti rahaa verrattuna siihen, että palkkaisi jonkun rakentamaan verkkokaupan itselle. Esittelen tällä sivulla mielestäni 5 parasta verkkokauppaohjelmaa suomalaisille verkkokaupan perustamiseen sekä bonusvaihtoehtona yhden verkkokauppa-alustan, jota voi käyttää ilmaiseksi todella pientä kauppaa varten.

1. Shopify – yhdistelmä laatua ja helppoutta

Shopifyin käyttäminen on kokemusteni perusteella helppoa. Tämän alustan pyörittäjät ovat tehneet hyvää työtä siinä, että alusta auttaa uusia käyttäjiä pääsemään helposti alkuun ohjelman kanssa. Kun on oppinut hieman käyttämään ohjelmaa, niin on helppo tehdä halutessaan isompiakin muutoksia omaan verkkokauppansa. Shopifyilla on melko hyvä valikoima verkkokauppapohjia tarjolla sen omassa teemakaupassa. Jokunen niistä on ilmaisia, mutta monet ovat maksullisia. Jo ilmaiset pohjat sopivat siihen, että voi saada verkkokaupalleen ammattimaisen ulkonäön.

Shopifyilla on yksi selkeä vahvuus, jota sen kilpailijoilla ei ole: aivan valtava valikoima lisäosia, joita voi asentaa omaan kauppaansa. Nuo voivat olla viimeinen silaus siinä, että saa kaupastaan erityisen hyvän. Lisäksi Shopifyin vahvuutena on vielä kokemusteni perusteella se, että sen asiakaspalvelu on jopa todella hyvää. Shopify tarjoaa tätä kirjoittaessani 3 päivää ilmaista kokeiluaikaa ja sen jälkeen tavalliset tilaustasot kolmeksi kuukaudeksi hintaan 1€+verot/kk. Tuon jälkeen Shopifyin halvin tavallinen maksutaso, joka sopii kunnollisen oman verkkokaupan pyörittämiseen maksaa kuukausitilauksella 32€+verot/kk ja vuositilauksella 24€+verot/kk. Kokeile nyt Shopifyita ilmaiseksi.

2. Finqu – hyvä suomalainen verkkokauppa-alusta

Finqu voi olla paras valinta verkkokauppa-alustaksi, jos haluat käyttää suomalaisesta näkökulmasta kotimaista verkkokauppa-alustaa. Tämän verkkokauppa-alustan erityisen vahvuus on se, miten helppokäyttöinen se on. Kokemusteni perusteella tällä alustalla pystyy rakentamaan nopeasti kivalta näyttävän verkkokaupan, vaikka ei olisi koskaan ennen yrittänyt rakentaa verkkokauppaa. Finqun verkkokauppa-alusta on tarjolla suomeksi.

Finqu on mielestäni hyvä verkkokauppa-alusta, mutta kahteen pieneen parannetavaan asiaan törmäsin sitä testatessani: 1) en saanut ensimmäisenä lisättyä tuotetta esille verkkokaupan etusivulle, eli kannattaa mahdollisesti tehdä ensimmäiseksi tuotteeksi jokin testituote. 2) Finqu tarjoaa ilmaisia verkkokauppapohjia, joiden välillä on helppo vaihdella. Eri pohjaan vaihtaminen voi kuitenkin rikkoa joitakin kauppaasi tehtyjä muutoksia, jolloin ne joutuu tekemään uudestaan, jos vaihtaa takaisin alkujaan käytettyyn pohjaan. Tuon takia kannattaa mielestäni yrittää heti ensimmäisellä kerralla teemaa valitessa pyrkiä valitsemaan sellainen teema, josta oikeasti tykkää. Lisäksi voi olla hyvä huomata se, että Finqu ei ainakaan valtavan helposti sovellu dropshippingia varten.

Finqu tarjoaa uusille asiakkaille alkuun 14 päivän ilmaisen kokeilun, sen jälkeen mahdollisten niin sanottujen tavallisten tilaustasojen hinnat ovat Starter: veroineen 35,96€/kuukausi, Grow: veroineen 60,76€/kuukausi, Pro: veroineen 122,76€/kuukausi. Lisäksi tarjolla on Plus-maksutaso, joka maksaa enemmän, ja jos haluaa ostaa sen, niin pitää ottaa yhteyttä Finquun. Finqu tarjoaa valmiina maksutapana Klarnan. Tuo on varsin kivaa, koska moni suomalainen vaikuttaisi pitävän paljon Klarnasta.

Voi olla hyvä huomata se, että valitsemasi tilaustaso voi vaikuttaa siihen, miten paljon esimerkiksi Klarna-maksuista veloitetaan maksupalkkiota. Esimerkkinä voi mainita, että ainakin tätä kirjoittaessani Grow-maksutasolla vaikutettaisiin veloitettavan Klarna-maksuista 3,49€%+0,35€, kun taas Pro-tasolla 2,89%+0,35€. Tuo voi tarkoittaa sitä, että ainakin jos saat vähintään melko paljon kauppaa tehtyä, niin voi sinänsä kalliimman tilaustason valitseminen johtaa siihen, että maksat maksukulut huomioiden kauppasi pyörittämisestä vähemmän kuin sinänsä halvemmalla maksutasolla.

Klarnan lisäksi myös ainakin joitakin muita, kuten Paytrail, maksutapoja pitäisi olla mahdollista käyttää omassa Finqu-kaupassa. Esimerkiksi Paytrailin tapauksessa Finqu vaikuttaisi veloittavan Starter-maksutasolla kahden prosentin kulun, Grow-tasolla prosentin kulun ja Pro sekä Plus -tasoilla ei kulua. Kokeile Finqua ilmaiseksi.

3. Squarespace – helposti näyttävä kauppa

Suosittelen Squarespacea Shopifyin ja Finqun ohi siinä tapauksessa, että haluaa perustaa verkkokaupan, jossa tuotteiden ulkonäkö on todella tärkeässä roolissa. Käytännössä tuollainen saattaisi olla esimerkiksi muotia myyvä verkkokauppa. Syy siihen, miksi tämä verkkokauppa-alusta voi olla tuollaiselle kaupalle erityisen hyvä on tämän alustan verkkokauppapohjissa: ne ovat erittäin tyylikkäitä ja sopivat erinomaisesti pienehkön tuotevalikoiman esittelemiseen.

Voi tosin olla hyvä huomata, että Squarespace on laajentanut verkkokauppapohjien valikoimaansa ja sen myötä tämä alusta voi sopia ainakin aiempaa paremmin myös isomman valikoiman verkkokauppaa varten. Squarespace tarjoaa uusille asiakkaille 14 päivää ilmaista kokeiluaikaa. Sen jälkeen halvin verkkokauppaa varten soveltuva tilaustaso maksaa kuukausitilauksella 24€+verot/kk ja vuositilauksella 17€+verot/kk. Kokeile Squarespacea ilmaiseksi.

4. WooCommerce – WordPress-verkkokauppaa varten

WordPress on valtavan suosittu ilmainen julkaisualusta nettisivustojen rakentamiseen. WooCommerce puolestaan on lisäosa, jonka voi asentaa omalle WordPress-nettisivustolle ja jonka avulla voi sitten lisätä verkkokaupan kyseiselle sivustolle. WooCommercen vahvuutena on varsinkin se, että se mahdollistaa jopa todella kattavasti muokattavan verkkokaupan tekemisen. Lisäksi se on tuosta huolimatta melko helppo verkkokauppaohjelma käyttää.

WooCommerce ja WordPress ovat molemmat sinänsä ilmaista, mutta niiden käyttämiseksi tarvitsee olla webhotelli WordPress-sivustolle. Voit käyttää WooCommerce ja WordPressiä ihan tavallisella webhotellilla tai sitten erityisesti WooCommercelle tarkoitetulla webhotellilla. Tuollaista jälkimmäistä myy esimerkiksi Hostinger. Kyseisessä paikassa vuodeksi ostetun WooCommercelle tarkoitetun webhotellin hinta on kuukautta kohden laskettuna alle 10 euroa.

5. BigCommerce – isolle kansainväliselle verkkokaupalle

Mitä tahansa ylempänä mainittua verkkokauppa-alustaa voi lähtökohtaisesti käyttää myös isoa verkkokauppaa varten. Mikäli kuitenkin on tarkoitus perustaa verkkokauppa, joka tulee tekemään merkittävää liikevaihtoa kansainvälisesti, niin voi BigCommercen ”Enterprise”-ratkaisu olla ylempänä mainittuja parempi.

BigCommercessa on hyvää esimerkiksi se, että se vaikuttaisi mahdollistavan todella kattavan verkkokaupan muokkaamisen sekä se, että BigCommercen ei pitäisi periä ylimääräisiä maksukuluja. Tuo voi tarkoittaa merkittäviä säästöjä, jos verkkokaupan myynti on vaikkapa 50 000 euroa kuukaudessa. Suomalaisesta näkökulmasta tämän verkkokauppa-alustan suhteen on hyvä tiedostaa se, että ainakaan omien kokemusteni perusteella ääkköset eivät toimi ainakaan kaikissa kohdissa kunnolla. BigCommerce on tosin perustanut erilliset sivustot Norjaa, Tanskaa ja Ruotsia varten, joten voinee pitää mahdollisena, että tuo mahdollinen ääkkösongelma ainakin tiedostetaan. BigCommerce on listattu Yhdysvaltojen NASDAQissa.

BigCommercella ei ole ilmoitettua ennakkohintaa heidän Enterprise-maksutasolle, vaan se hinnoitellaan ainakin jossakin määrin asiakaskohtaisesti. Voi olla hyvä varautua esimerkiksi siihen, että hinta on yli 1 500€ kuukaudessa. BigCommercelta voi pyytää tarjouksen Enterprise-tasosta, kun kertoo tarkemmin tarpeistaan nettikaupan suhteen. Pyydä tarjous BigCommercelta.

Bonus: todella pienelle kaupalle ilmainen verkkokauppa-alusta

Mikäli verkkokauppasi valikoimassa tulee olemaan enintään 5 tuotetta, niin voi Ecwid olla varsin potentiaalinen vaihtoehto verkkokauppa-alustaksi. Tämä alusta on nimittäin enintään tuollaisen tuotevalikoiman verkkokaupoille tarjolla ilmaiseksi. Kokemusteni perusteella Ecwid on esimerkiksi mukavan helppokäyttöinen, mutta toisaalta ainakin jotkut saattavat kaivata esimerkiksi enemmän lisäosia, joilla tehdä omasta verkkokaupasta erityisen hyvä. Mikäli Ecwidistä päätyy maksamaan, niin kustantaa halvin maksullinen tilaustaso kuukausitilauksella 19€+verot/kuukausi.

Verkkokauppa-alustan valinta, kysymyksiä auttamaan valinnassa

  1. Miten helpolla haluat päästä? Jos haluat päästä mahdollisimman helpolla, niin suosittelen valitsemaan Finqun.
  2. Miten ominaisuuksien suhteen edistyneen verkkokaupan haluat? Jos haluat mahdollisimman edistyneen verkkokaupan, niin suosittelen valitsemaan Shopifyin tai BigCommercen Enterprise-ratkaisun.
  3. Onko edullinen hinta erityisen tärkeä? Valitse Ecwid tai vaihtoehtoisesti WooCommerce yhdistettynä hyvään, mutta edulliseen webhotelliin.
  4. Onko suomenkielinen asiakaspalvelu tärkeää? Mikäli on, niin valitse Finqu.
  5. Onko tärkeää, että verkkokauppa on modernilla tavalla näyttävä? Mikäli on, niin suosittelen valitsemaan Squarespacen.

Verkkokauppa-alustat, vertailu nopeassa muodossa

Alusta:Kuvaus tiivistettynä:
1. ShopifyKaikkinensa paras verkkokauppa-alusta, loistava yhdistelmä helppoutta ja ominaisuuksia, mukava 3 kuukautta 1€+verot/kuukausi -tarjous alkuun.
2. FinquParas suomalainen verkkokauppa-alusta, erittäin helppokäyttöinen, mutta ei erityisen edistynyt.
3. SquarespaceHyvä valinta heille, jotka haluavat luoda näyttävän kaupan helposti, heikompana puolena se, että järjestelmä ei mahdollista kovin isoa kaupan muokkaamista.
4. WooCommerceWordPress-julkaisujärjestelmän kanssa toimiva verkkokauppa-alusta. Tuo tarkoittaa esimerkiksi sitä, että verkkokauppaa varten joutuu hankkimaan webhotellin, josta tulee maksettavaa, vaikka alusta itsessään on ilmainen. Sopii hyvin henkilöille, jotka haluavat käyttää aikaa verkkokaupan yksityiskohtien muokkaamiseen.
5. BigCommerce (Enterprise)Erittäin hyvä valinta, jos haluaa rakentaa suositun kansainvälisesti toimivan verkkokaupan. Jos tuo ei ole tavoitteena, niin voi olla vaikea perustella alustan varsin korkean hinnan maksamista.
6. EcwidTodella pienille kaupoilla ilmainen vaihtoehto, ei kovinkaan edistynyt.

Hyviä verkkokauppapohjia ainakin melko edullisesti

Verkkokauppa-alustan voi siis nähdä ikään kuin ohjelmana, jolla verkkokauppa luodaan. Tuon lisäksi helposti rakennettavaa verkkokauppaa varten tarvitaan verkkokauppapohja. Tuollaista voisi kutsua myös esimerkiksi verkkokaupan teemaksi. Hyvät verkkokauppa-alustat tarjoavat ilmaisia verkkokauppapohjia. Lisäksi esimerkiksi Shopify myös myy verkkokauppapohjia. Shopifyin kaupassa maksullinen verkkokauppapohja voi kuitenkin maksaa jopa yli 250 euroa. Voikin olla kiva tietää, että muualta voi olla mahdollista ostaa tällä sivulla mainituista verkkokauppaohjelmista BigCommercea, WooCommercea, Shopifyita ja Ecwidiä varten verkkokauppapohjia jopa varsin paljon halvemmalla, ja asiakasarvosteluiden perusteella vieläpä varsin hyviä.

Mielestäni paras paikka ostaa verkkokauppapohja noita mainittuja verkkokauppa-alustoja varten on EnvatoMarket. Se tunnetaan myös ThemeForestina. Sieltä voi ainakin tätä kirjoittaessani ostaa verkkokauppapohjan BigCommercea varten alkaen alle 40 eurolla, Shopifyita varten alkaen alle 20 eurolla, WooCommercea varten alkaen alle 15 eurolla ja Ecwidiä varten alkaen alle 10 eurolla. Ja mikäli on valmis investoimaan verkkokauppapohjaan ainakin jonkin verran enemmän, niin voi kaikkia noita alustoja varten olla mahdollista löytää viiden tähden asiakasarvosteluiden keskiarvolla varustettu teema, jollainen on ostettu varsin monta kertaa.

Valmiina perustamaan verkkokaupan?

Kokeile parasta kansainvälistä verkkokauppa-alustaa ilmaiseksi: Avaa nyt Shopify-tili ja/tai halutessasi kokeile parasta suomalaista verkkokauppa-alustaa ilmaiseksi, avaa nyt Finqu-tili.

Sivun tiedot perustuvat omiin kokemuksiini ja niihin tietoihin, jotka olivat saatavilla tätä sivua alkujaan kirjoittaessani tai päivittäessäni. Kokemukset voivat vaihdella ja kaikki mainitut palvelut voivat tehdä muutoksia.