Yhteislaina – Laina rinnakkaishakijan kanssa

Yhteislaina eli yhteisvastuullinen laina tarkoittaa sitä, että kaksi tai joskus harvoin useampi kuin kaksi henkilöä ovat yhdessä suoraan vastuussa siitä, että lainan lyhennykset tulevat maksetuksi. Yhteislainaa haettaessa lainahakemukseen merkitään tyypillisesti niin sanottu päähakija ja sitten hänen lisäkseen yhteishakija, jota kutsutaan myös rinnakkaishakijaksi. Kerron tällä sivulla yhteisvastuullisen lainan mahdollisista hyvistä puolista ja riskistä sekä suosittelen lainapaikkoja tuollaista lainaa varten.

Yhteislainan plussia ja mahdollinen miinus

Sama laina voi olla paremmat mahdollisuudet saada yhteisvastuullisena kuin yhden henkilön hakemana. Tuo johtuu siitä, että lainafirmojen näkökulmasta yli yksi lainasta vastuullinen parantaa niiden mahdollisuuksia saada lainatut rahat ja korot. Erityisesti rinnakkaishakijan lisääminen lainahakemukseen voi parantaa lainan saamisen mahdollisuutta, jos kyseessä on varsin iso laina, kuten tyypillinen yhdistelylaina. Sen sijaan vaikkapa tyypillisen 500€ lainan kohdalla etua ei välttämättä ainakaan juurikaan saa. Varsinkaan kaikki pieniä lainasummia tarjoavat lainafirmat eivät edes mahdollista yhteishakijan lisäämistä lainahakemukseen.

Toinen yhteislainan mahdollinen iso hyöty on se, että se voi olla mahdollista saada halvemmalla korolla kuin laina yksittäiselle henkilölle myönnettäisiin. Tuo liittyy edellä olleeseen näkökulmaan siitä, että lainafirmat kokevat enemmän luottamusta rahojensa saamiseen, jos lainasta vastaa vähintään kaksi henkilö. Kun tilanne on tuo, niin voivat ne uskaltaa myöntää lainaa pienemmällä korolla.

Yhteisvastuullisen lainan riski puolestaan liittyy varsinkin siihen, jos yksi lainasta vastanneista henkilöistä ei hoida sovittuja velvollisuuksiaan. Tuossa tilanteessa on merkittävä mahdollisuus siihen, että se aiheuttaa ongelmia ihmissuhteessa. Suosittelen sopimaan jo ennakolta mahdollisimman tarkasti siitä, mitä tehdään mahdollisissa ongelmatilanteissa liittyen yhteisvastuullisen lainan lyhennyksiin.

Yhteislaina netistä

Nämä vertailutaulukkoon listatut lainapalvelut voivat olla erityisen hyviä valintoja yhteislainaa varten. Taulukon paikoista kaikki muut paitsi neljäs ovat niin sanottuja lainahakemuksen kilpailuttajia. Neljäntenä listattu voi myöntää lainaa suoraan itse.

Lainasumma  
Laina-aika  
See More

Olen kirjoittanut kaikista taulukkoon listatusta lainapalveluista enemmän tälle sivustolle:

Yhteisvastuullisen lainan käytöstä ja lyhennyksistä voi sopia

Vaikka yhteislainan nimestä voi saada kuvan siitä, että se pitäisi käyttää yhteiseen käyttökohteeseen, niin ei noin ole pakko tehdä. Toki se voi monessa tilanteessa olla kätevää. Yhteislainan kohdalla ei myöskään tarvitse sopia, että lainan lyhennykset maksettaisiin 50-50, vaan yksi henkilö voi esimerkiksi maksaa 2/3 lyhennyksistä ja toinen henkilö 1/3 lyhennyksistä. Tuon tyyppinen järjestely voi olla ihan järkevä varsinkin, jos yhteislaina on käytetty kohteeseen, joka hyödyttää epäsuhtaisesti lainasta vastuullisia henkilöitä.