Lea Bank – Onko kyseessä jonkinlainen huijaus?

Lea Bankin tausta on se, että vuonna 2019 kerrottiin norjalaisten Monobank ja BRABank -rahoituslaitosten yhdistymisestä. Tuon syntyneen firman nimeksi tuli toisen noista nimi, eli BRABank, mutta sitten myöhemmin nimeksi muutettiin Lea Bank. Tätä kirjoittaessani Lea Bank on yrityksenä niin sanotusti pörssilistattu.

Koska kyseessä on norjalainen yritys, niin on varsin luonnollista, että listaus on toteutettuna Norjassa. Kun kirjoitin tätä sivua, Lea Bankin markkina-arvo oli yli euroiksi muutettuna yli 60 miljoonaa euroa. Tuo on tietysti sinänsä iso määrä rahaa, mutta vertailukohtana voi mainita, että tätä kirjoittaessani Nordean markkina-arvo on yli 300 kertaa isompi. Toisaalta suomalaisen Alisa Pankin, joka on mielestäni ihan järkevä lainapaikka, markkina-arvo on selkeästi pienempi kuin Lea Bankin. Pörssiyritysten markkina-arvot voivat tietysti muuttua paljonkin.

Lea Bankin tausta on siis vahva, eikä mielestäni anna syytä epäillä, että yritys itsessään olisi huijaus. Lea Bankin Suomessa tarjoamiin lainoihin liittyen on kuitenkin mielestäni hyvä tietää ennakolta ainakin kaksi asiaa, jotta ei tunne tulleeksi huijatuksi. Molemmat noista asioista liittyvät Lea Bankin lainojen hinnoitteluun.

Lea Bank viestii, että sen lainat hinnoitellaan perustuen 3 kuukauden euribor-viitekorkoon ja sen päälle lisättävään Lea Bankin marginaaliin. 3 kuukauden euribor-viitekorko voi muuttua jopa todella nopeasti, mutta Lea Bank itse tarkistaa lainaehtojensa perusteella kyseisen viitekoron tason 4 kertaa vuodessa ja tuohon liittyen mahdollisesti muuttaa sitä osana hinnoitteluaan.

Toinen asia, joka Lea Bankin korkoihin liittyen on hyvä tietää on se, että Lea Bank ei vaikuta viestivän kovinkaan selkeästi sen lainojen marginaalista. Mielestäni olisi hyvä tietää ainakin, että mikä on matalin mahdollinen marginaali, jonka mukaista lainaa Lea Bank voi mahdollisesti tarjota ja toisaalta, mikä on korkein mahdollinen marginaali. Tuon jälkimmäisen asian suhteen voi toki olla kiva tietää se, että esimerkiksi kulutusluottoihin sovellettava korkokatto lähtökohtaisesti rajoittaa niiden mahdollisia korkoja jopa varsin paljon aiempaan verrattuna. Matalimman mahdollisen Lea Bankin marginaalin suhteen on realistista olettaa, että se ei ole esimerkiksi yhtä halpa kuin tyypillisten opintolainojen.

Noista edellä mainituista asioista johtuen suosittelen tarkistamaan hyvin mahdollisen oman Lea Bankilta saadun lainatarjouksen ehdot ennen kuin teet päätöksen siitä, nostatko lainan itselle. Lähtökohtaisesti on toki niin, että mitä isompi lainasumma ja pidempi laina-aika, niin sitä enemmän jo pieni ero lainan todellisessa vuosikorkoprosentissa vaikuttaa lainasta euroissa maksettavaan hintaan.

Kilpailuta Lea Bankin laina

Lea Bank vaikuttaisi olevan kattavasti mukana laadukkaiden lainojen kilpailutusta tarjoavien palveluiden tarjonnassa. Sen laina pitäisikin olla mahdollista kilpailuttaa esimerkiksi alla listattujen palveluiden avulla ilmaiseksi, nopeasti ja ilman sitoutumispakkoa.

Lainasumma  
Laina-aika  
See More