Pikavippien riskit ja huonot puolet – Miksi pikavippiä ei kannata ottaa?

Pikavipit ovat muuttuneet varsin paljon siitä, millaisia ne olivat joitakin vuosia sitten. Isona syynä tuohon on ollut se, miten pikavippien korkoja säädellään nykyään. Aiemmin pikavippien todelliset vuosikorot saattoivat olla helposti yli 100%, nyt tavallisempi taso on hieman alle 30%. Tuo ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pikavipit olisivat erityisen hyviä ja järkeviä lainoja. Käsittelen tällä sivulla erityisesti pikavippien riskejä ja mahdollisia muita huonoja puolia. Noiden myötä pyrin vastaan myös kysymyksiin pikavipin ottamisen järkevyydestä.

Pikavippien riskit

  1. Ylivelkaantuminen. Se, mikä on kullekin liikaa velkaa riippua henkilöstä ja hänen taloudellisesta tilanteestaan. On kuitenkin selvä, että pikavippien ottaminen voi aiheuttaa monelle riskin ylivelkaantumisesta, sillä pikavippivelkaa saattaa äkkiä kertyä esimerkiksi 10 000€ verran, ja koska pikavipit ovat tyypillisesti laina-ajoiltaan melko lyhyitä ja siihen liittyen kuukausilyhennykset isoja, niin saattaa tuon velkamäärän kanssa olla tilanteessa, jossa pikavippien kuukausilyhennyksiä ei pysty maksamaan.
  2. Pikavippikierre. Tämän ilmiön kohdalla on kyse siitä, että alkaa ottamaan uusia pikavippejä vanhojen pikavippien lyhennysten maksamiseksi ja tuon myötä pikavippien määrä koko ajan kasvaa. Tämä kohta voi siis liittyä edelliseen kohtaan, mutta aina noin ei kuitenkaan ole – ihminen voi olla pikavippikierteessä olematta ylivelkaantunut ja toisinpäin Pikavippikierre voi olla sen takia erityisen haitallinen, että se voi syventää velkaongelmaa nopeasti. Tietoa pikavippikierteen katkaisemisesta.
  3. Maksuhäiriömerkintä ja ulosotto. Mikäli pikavippien lyhennyksiä ei maksa esimerkiksi sen takia, että pikavippejä on yksinkertaisesti liikaa omaan tilanteeseen nähden, niin voi seurauksena olla maksuhäiriömerkintä ja siihen liittyen ulosotto. Maksuhäiriömerkintä voi esimerkiksi vähintäänkin vaikeuttaa puhelinliittymän tai vuokra-asunnon saamista, eli sillä voi olla merkittäviä negatiivisia vaikutuksia elämään.
  4. Holtittomasta rahankäytöstä tulee tapa. Jos suhtautuu pikavippeihin helppona rahana, niin saattaa sitä alkaa käyttämään todella huolimattomasti sellaisiin asioihin tai vähintäänkin sellaisia määriä, joihin ei olisi järkevää käyttää rahaa. Tämä on siitä erityisen ikävä ongelma, että siinä vaiheessa, kun haluaa eroon pikavipeistä, voi olla vaikea päästä eroon holtittomasta rahankäytöstä, jos esimerkiksi tietynlaisesta kuluttamisesta on tullut osa omaa persoonaa. Ja tuo tietysti sitten voi vaikeuttaa paljon velkojen maksamista.
  5. Ihmissuhteet kärsivät. Varsinkin siinä vaiheessa, jos pikavippejä on liikaa ja yrittää jotenkin saada hoidettua niiden lyhennyksiä, niin saattaa joku valehtelemalla yrittää saada lainaa läheisiltään. Tuo on tietysti jo lähtökohtaisesti huono asia ja sen vaikutukset voivat konkretisoitua viimeistään siinä vaiheessa, jos ei pystykään maksamaan läheisille heiltä mahdollisesti saatuja lainoja takaisin.

Pikavippien (muut) huonot puolet

  1. Korot ovat edelleen verrattain korkeita. Vaikka pikavipit ovat nykyään tyypillisesti jopa paljon halvempia kuin ennen, niin eivät ne edelleenkään ole varsinkaan korkoprosentilla mitaten halpoja lainoja. Jopa tyypilliset kulutusluotot voivat olla todellisen vuosikorkoprosentin suhteen paljon edullisempia.
  2. Vaikutelma helposta rahasta. Ei todennäköisesti tee ihmisille hyvää, jos hän pikavippien ottamisen kautta saa vaikutelman siitä, että jopa varsin isoja summia rahaa voi saada hetkessä helposti tilille sen sijaan, että rahojen eteen joutuisi tekemään töitä. Monelle voi olla vaikeuksia pysyä motivoituneena vaikkapa 3 000€ kuukausipalkan työssä, jos on aiemmin onnistunut saamaan tuollaisia summia viidessä minuutissa tilillä pikavippeinä.

Yhteenveto: miksi pikavippiä ei kannata ottaa?

Pikavipin ottaminen voi johtaa moniin ongelmiin, joista ilmeisimpiä ovat taloudelliset ongelmat ja negatiivinen vaikutus ihmisen ajatusmaailmaan.

Onko pikavippi koskaan perusteltu ratkaisu?

Jos kuukaudessa on vaikkapa jäljellä pari päivää, rahaa ei ole yhtään, ei saa muualta lainaa, ruokaa ei ole ja tietää varmuudella voivansa maksaa pikavipin korkoineen ja kuluineen takaisin heti seuraavan kuukauden alussa, niin voinee nähdä vaikkapa 50 euron pikavipin ainakin ihan OK ratkaisuna. Tuolloinkin kannattaa pitää huoli siitä, että pikavippien ottamisesta ei tule tuon seurauksena tapa – jos esimerkiksi saat seuraavana kuukautena saman verran rahaa kuin olit saanut tässä kuussa, niin voitko olla varma, että taas ensi kuun lopussa ei ole rahat lopussa ja halu ottaa pikavippi kova?