Onko opintolaina kulutusluotto? –Tietoa, näkemyksiä ja vertailua

Kulutusluotolla ei ole tarkkaa yksiselitteistä määritelmää, mutta tietysti voi halutessaan sanoa, että se on kaikessa yksinkertaisuudessaan laina, joka käytetään kulutukseen, kuten esimerkiksi sisustamiseen tai matkailuun. Opintolainaa voi käyttää moneen tarkoitukseen. Alkuperäinen idea on oletettavasti ollut, että sitä käytettäisiin onnistuneen opiskelun tukemiseen, mutta käytännössä varsinkin nykyään opintolainoja käytetään myös asioihin, joilla ei ole ainakaan suoraa yhteyttä opiskeluun. Jotkut ovat jopa käyttäneet opintolainaa osakkeiden ostamiseen.

Mikäli opintolaina käytetään esimerkiksi elämän materiaalisia puitteita parantaviin asioihin, joilla ei suoraa yhteyttä opiskeluun, niin voi tietyllä tavalla sanoa, että opintolaina on samalla kulutusluotto. Käytännössä kuitenkin tyypillisiin perinteisiin kulutusluottoihin liittyy piirteitä, jotka erottavat ne opintolainoista.

Kulutusluotto on nimittäin ensinäkin lähtökohtaisesti todellisen vuosikokoprosentin suhteen huomattavasti kalliimpaa lainaa kuin opintolaina. Opintolaina voi hyvinkin olla todella monelle halvin laina, jota he tulevat koskaan saamaan rahoituslaitokselta, kun taas kulutusluotto on lähtökohtaisesti korkoprosentilla mitaten kalliimpaa kuin vaikkapa asuntolaina. Senkin voi halutessaan nähdä perinteisen kulutusluoton ja opintolainan välisenä erona, että kulutusluotto on tyypillisesti niin sanottu kertalaina, eli koko kulutusluoton tarjolla oleva lainasumma maksetaan kerralla hyväksytylle lainanhakijalle, kun taas opintolainaa maksetaan lähtökohtaisesti erissä hyväksytyn hakijan tilille. Vielä senkin voi nähdä perinteisen kulutusluoton ja opintolainan erona, että kulutusluotto voi olla opiskelijan jopa todella paljon vaikeampi saada kuin opintolaina: kulutusluoton alaikäraja saattaa olla esimerkiksi 23 vuotta ja siihen voi liittyä myös esimerkiksi tulorajoja.

Perinteinen kulutusluotto vai opintolaina?

Mikäli sinulla on valintatilanne perinteisen kulutusluoton ja opintolainan välillä, niin ainakin itseni on erittäin vaikea nähdä syytä valita kulutusluotto. Noin ihan jo johtuen edellä käsitellystä todennäköisesti isosta erosta korkoprosenteissa.

Aiheeseen liittyvää tällä sivustolla: